Komeaonnenpensas (Forsythia x intermedia)

Komeaonnenpensas (Forsythia x intermedia)

Komeaonnenpensas (Forsythia x intermedia)
Komeaonnenpensas (Forsythia x intermedia)
Tuotekoodi: Forsythia x intermedia
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Komeaonnenpensas on riippaonnenpensaan (Forsythia suspensa) ja törmänonnenpensaan (Forsythia viridissima) välisenä risteymä. Molemmat ovat lähtöisin Kiinasta.

Komeaonnenpensas on kasvunopeudeltaan keskinkertainen. Vuotuinen kasvunopeus voi olla n. 20–40 cm. Onnenpensaasta voi kasvaa suotuisissa olosuhteissa n.1,5-2 metriä korkea ja hieman yli 2 m leveä, keskeltä pystykasvuinen pensas. Ensin kasvavat pensaan keskelle pystykasvuiset tai hieman kaarevat versot. Sen jälkeen pensaan ulkoreunoille reunoille alkaa ilmestyä lähes vaakasuoria versoja. Kasvi muodostaa suhteellisen helposti uusia juuria näistä mahdollisesti maata koskettavista versoista. Nuoret versot ovat punertavia ja vanhemmiten versot muuttuvat harmaiksi.

Onnenpensaiden koristearvo perustuu yleensä pääosin aikaiseen keltaiseen kukintaan. Lehdet sijaitsevat vastakkain ja ovat n. 7-9 cm pitkiä ja soikeita tai suikeita sekä teräväkärkisiä ja kärjistään sahalaitaisia. Lehdet ovat tummanvihreitä. Kasvavien versojen runsas leikkaaminen suurentaa lehtiä ja kirkastaa niiden väriä. Onnenpensailla lehdet putoavat melko myöhään syksyllä.

Onnenpensas kukkii aiemman vuoden versoilla aikaisin keväällä ennen lehtien kukkimista. Suomessa kukinta ajoittuu säistä riippuen yleensä toukokuulle. Kukinta kestää yleensä n. 2-3 viikkoa ja päättyy lehtien puhkeamiseen. Komeaonnenpensaan kukinta on ajanmyötä yleensä runsasta. Pensaan neljäterälehtiset, kellomaiset kirkkaankeltaiset kukat voivat olla n. 2-3 cm kokoisia. Kukkivat versot soveltuvat myös leikkokukiksi hyvän säilyvyytensä ansiosta.

Komeaonnenpensas viihtyy parhaiten aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa, mutta kukinta on runsainta aurinkoisella paikalla ja toisaalta puolivarjossa lehtien värit voivat haalentua. Se sietää monenlaisia maaperiä, mutta viihtyy parhaiten ravinteikkaassa kevyessä maassa. Kasvupaikan tulisi olla läpäisevä ja tuore, vaikkakin kasvi sietää myös jonkin verran kuivuutta. Lajike on helppohoitoinen ja sietää hyvin leikkausta. Kohtuullista, n. 1/3:n leikkaamista kukinnan jälkeen suositellaan muutaman vuoden välein kasvin nuorentamiseksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA: 5-8
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH Suositus 6,1–7,8

​​Myyntikoko: C2: 30-40 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW