Purppuraomenapuu 'Polkagris' (Malus ’Polkagris’)

Purppuraomenapuu 'Polkagris' (Malus ’Polkagris’)

Purppuraomenapuu 'Polkagris' (Malus ’Polkagris’)
Purppuraomenapuu 'Polkagris' (Malus ’Polkagris’)
Tuotekoodi: Polkagris
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 38,00€
Veroton: 30,65€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Purppuraomenapuu 'Polkagris' on suomalainen, Helsingin Lauttasaaresta vuonna 1993 löytynyt koristeomenalajike. Lajike on otettu lisäykseen vuonna 2006. Lajikkeesta käytetään toisinaan myös nimeä ’Iltarusko’.

Kasvunopeus ’ Polkagris’ - koristeomenapuulla on hidas-keskinkertainen. Se voi kasvaa vuodessa n. 15-40 cm. Siitä voi tulla noin 4-5 m korkea ja n. 3-4 m leveä, hieman pystykasvuinen koristeomenapuu. Oksat ovat aavistuksen roikkuvat. Puun koristearvo perustuu osittain sen vuorottain sijaitseviin pitkultaisen soikeisiin, nyhälaitaisiin lehtiin. Lehdet ovat puhjetessaan punertavan ruskeat, mutta ne vihertyvät kesäksi ja ovat lopulta himmeän vihreitä. Kooltaan ne ovat n. 8 cm pitkiä. Lehdet varisevat melko myöhään syksyllä.

Purppuraomenapuu ’Polkagris’:in koristearvo perustuu pääosin kauniiseen kukintaan. Purppuraomenapuu ’Polkagris’ kukkii säistä riippuen toukokuussa – kesäkuun alussa. Kukinta on varsinkin vanhemmiten suotuisalla paikalla runsas. Oksat saattavat tuolloin suorastaan peittyä kukkien alle. Kukat kasvavat yleensä viiden kukan kukinnossa. Kukat ovat yksinkertaiset, hyväntuoksuiset  ja suuret. Ne voivat olla halkaisijaltaan jopa 5 cm. Väriltään ne ovat kauniin purppuran- tai vaaleanpunaiset. Terälehtien tyvellä on vaaleakuvio, josta yksi vaalea pitkittäisjuova yltää terälehden ulkoreunaan asti, tehden kukista kaksiväriset. Kasvin nimi ’Polkagris’ viittaa leikillisesti kukkien kanssa samanlaiseen kaksiväriseen ruotsalaiseen makeiseen. Kukkien väritys kuitenkin vaalenee nopeasti kukkien vanhetessa. Vanhemmiten terälehden reunat taipuvat hieman taaksepäin. Kukkanuput ovat väriltään kukkia tummemmat. Kukinta voi kestää noin kaksi viikkoa. Pölytyksen onnistuttua koristeomenapuu ’Polkagris’:iä koristavat syksyllä pienet, pyöreät, himmeäkuoriset, kirkkaanpunaiset omenat. Ne ovat halkasijaltaan n. 1,5 cm kokoisia. Ne kypsyvät syyskuussa. Hedelmien malto on punertavankeltaista. Pienet hedelmät koristavat puuta yleensä melko pitkään syksylle, sillä ne ovat hyvin happamia, lähes syömäkelvottomia sellaisenaan, mutta koristeomenapuiden hedelmiä käytetään toisinaan siidenrinvalmistukseen sekä ruoanlaittoon yleensä tavallisten omenoiden tai sokerin kera.

Koristeomenapuu ’Polkagris’ viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa. Maaperän tulisi olla tuore, mutta läpäisevä. Kasvi on vaatimaton maaperän suhteen. Se suosii ravinteikkaita, neutraaleja tai lievästi kalkkipitoisia maita. Kasvi hyötyy lannoittamisesta. Lajike sietää vakiinnuttuaan tilapäistä kuivuutta. Kasville suositellaan tarvittaessa keväällä – tai syksyllä tehtävän muotoilu- ja hoitoleikkauksia. Koristeomenapuu soveltuu hyvin yksittäis- ja ryhmäistutuksiin sekä kaupunkiympäristöihin. 

  • Menestymisvyöhyke I-III
  • USDA:4
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.5-8
  • Perusjuuri: Antonovka
  • Alkuperämaa: FI

Myyntikoko C7,5: n. 160–180 cm

Kuva 1: ’Polkagris’:in kukat muistuttavat kuvassa näkyviä koristeomenapuu ’Rixi’:n kukkia, mutta 'Polkagris' värit ovat voimakkaammat.  Kuva: Copyright Sundbergin taimisto

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW