Purppuraomenapuu 'Royalty' (Malus 'Royalty')

Purppuraomenapuu 'Royalty' (Malus 'Royalty')

Purppuraomenapuu 'Royalty' (Malus 'Royalty')
Purppuraomenapuu 'Royalty' (Malus 'Royalty')
Tuotekoodi: Royalty
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 38,00€
Veroton: 30,65€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Purppuraomenapuu 'Royalty' on kanadalainen koristeomenalajike. Sitä pidetään yhtenä kauneimmista koristeomenalajikkeista. Sen on valinnut avoimen pölytyksen tuloksena syntyneistä siementaimista Sutherlandissa, Saskatchewannissa, Kanadassa W.L. Kerr 1950 -luvulla. Lajin yhtenä vanhempana on ollut Keski-Aasialainen punakukkainen  ”eevanomenapuu”, Malus pumila ’Niedzwetzkyana’, jonka perimää on sanottu löytyvän useimmista punakukkaisista lajikkeista.

Kasvunopeus ’Royalty’ - koristeomenapuulla on hidas-keskinkertainen. Se voi kasvaa vuodessa n. 15-40 cm. Siitä voi tulla noin 3-4 m korkea ja yhtä leveä, nuorena tiivislatvuksinen koristeomenapuu. Vanhemmiten latvuksesta tulee leveämpi. Oksat ovat aavistuksen roikkuvat. Puun koristearvo perustuu osittain sen vuorottain sijaitseviin pitkultaisiin-soikeisiin, kauniin tummanpunaisiin, lähes punavioletteihin, n. 8-10 cm pitkiin lehtiin. Kesällä lehdet voivat muuttua aurinkoisella paikalla vihertävän punaisiksi. Syksyllä lehdet muuttuvat jälleen purppuranpunaisiksi, toisinaan punaruskeiksi. Lehdet varisevat melko myöhään syksyllä.

Purppuraomenapuu ’Royalty’:n koristearvo perustuu pääosin kauniiseen kukintaan. Se voi tulla kukintaikään kasvuolosuhteista riippuen n. 4-5 vuotiaana, mutta täysi kukintaikä saavutetaan yleensä n. 10-vuotiaana. Purppuraomenapuu ’Royalty’ kukkii säistä riippuen toukokuussa – kesäkuun alussa. Kukinta on varsinkin vanhemmiten suotuisalla paikalla runsas. Oksat saattavat tuolloin suorastaan peittyä kukkien alle. Kukat kasvavat yleensä 4-8 kukan ryhmissä. Kukat ovat hyväntuoksuiset, suuret ja kauniin purppuran- tai vaaleanpunaiset. Ne voivat olla halkaisijaltaan jopa 4 cm. Kukinta voi kestää noin kaksi viikkoa.  Kukintansa puolesta koristeomenapuu ’Royalty’ on hyvä vaihtoehto japanilaisille koristekirsikoille. Pölytyksen onnistuttua koristeomenapuu ’Royalty’:ä koristavat syksyllä pienet, pyöreät, tummanpunaiset omenat, joita osin peittää sinertävä vahapeite. Ne ovat halkasijaltaan n. 1,5-2 cm kokoisia ja siten kooltaan n. kirsikan kokoisia. Ne kypsyvät syyskuussa. Ne koristavat puuta yleensä melko pitkään syksylle, sillä ne ovat hyvin happamia, lähes syömäkelvottomia sellaisenaan, mutta nykyään niitä käytetään toisinaan siidenrinvalmistukseen sekä ruoanlaittoon yleensä tavallisten omenoiden tai sokerin kera.

Koristeomenapuu ’Royalty’ viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa. Nuorena taimena kasvi voi tarvita suojaa voimakkailta kylmiltä tuulilta varsinkin keväällä.  Maaperän tulisi olla tuore, mutta läpäisevä. Kasvi on vaatimaton maaperän suhteen. Se suosii ravinteikkaita, neutraaleja maita. Kasvi hyötyy lannoittamisesta. Lajike sietää vakiinnuttuaan tilapäistä kuivuutta. Kasville suositellaan tarvittaessa keväällä – tai syksyllä tehtävän muotoilu- ja hoitoleikkauksia. Koristeomenapuu soveltuu hyvin yksittäis- ja ryhmäistutuksiin sekä kaupunkiympäristöihin. Kasvin vastutuskyky tauteja ja tuholaisia vastaan on yleisesti melko hyvä, mutta omenarupea vastaan se on keskinkertainen - heikko.

  • Menestymisvyöhyke I-IV
  • USDA:4
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.5-8
  • Perusjuuri: Antonovka
  • Alkuperämaa: FI

Myyntikoko n. C7,5:140–160 cm.

Kuva 1: Purppuraomenapuu ’Royalty’:n kukintaa. Valokuvaaja: Leonora (Ellie) Enking [CC BY 2.0 Deed].

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW