Kirsikkaluumu 'Mara' (Prunus 'Mara')

Kirsikkaluumu 'Mara' (Prunus 'Mara')

Kirsikkaluumu 'Mara' (Prunus 'Mara')
Kirsikkaluumu 'Mara' (Prunus 'Mara')
Tuotekoodi: Mara
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 38,00€
Veroton: 30,65€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

’Mara’ on valko-venäläinen hybridikirsikkaluumulajike,  jonka ovat jalostaneet V.A. Matveev, M.P. Malyukevich, Z.A. Kozlovskaya ja M.G. Maksimenko Valko-Venäjän hedelmän ja marjanviljelytutkimuslaitoksella (ven. Белорусского НИИ плодоводства) 1980-luvulla. Se on lisätty Valko-Venäjän lajirekisteriin vuonna 1999 ja Venäjällä 2002. Lajike on syntynyt vapaan pölytyksen tuloksena ja on kirsikkaluumun (prunus cerasifera) ja ussurinluumun (Prunus salicina var. ussuriensis) risteytys .

Kirsikkaluumu ’Mara’ on suhteellisen nopeakasvuinen. Siitä voi tulla pieni-keskikokoinen n. 3-4 m korkea ja 1,5-3 metriä leveä,  leveä- ja pyöreälatvuksinen puu. Sillä on taipumus kasvattaa leveitä, jopa 3 metriä pitkiä sivusuuntaisia oksia. Se soveltuu pitkien oksiensa ja kauniin latvuksensa puolesta hyvin koristepuuksikin.

Hybridikirsikkaluumu ’Mara’:n satoikä alkaa aikaisin. Se voi alkaa suotuisalla paikalla jopa noin 2-3-vuotta istutuksen jälkeen, mutta usein hieman myöhemmin ja täyden satoiän n. 6-7 vuotiaana. Lajike kukkii myöhään keväällä tai aikaisin kesällä lehtien puhkeamisen aikoihin valkoisin, yksinkertaisin, hyväntuoksuisin kukin. Vanhemmiten kukinta on yleensä runsas ja puu voi melkein peittyä kukkien alle. Kukinta kestää säistä riippuen n. 7-10 päivää.  Pölytyksen onnistuessa lajike voi olla satoisa, mutta satomäärät vaihtelevat usein. Usein sadon määrä vaihtelee keskinkertaisesta  runsaaseen. Hedelmät ovat väriltään kirkkaan keltaisia, lievästi vahapintaisia ja vahvakuorisia. Ne ovat pyöreän muotoisia ja kooltaan keskikokoisia, keskimäärin n. 23 g painoisia ja n. 2-3 cm kokoisia. Sato kypyy säistä riippuen yleensä syyskuussa. Ylikypsinä hedelmät putoavat itsekseenkin puusta. Keskikokoinen hedelmäkivi ei irtoa helposti. Hedelmäliha on keltaista ja hyvin mehukasta. Maultaan se on aromikasta ja miellyttävän makean-hapanta. Maku muistuttaa hieman viinirypäleitä. Hedelmälihan sokeripitoisuus on n. 10 %. ja happojen osuus on n. 1,5 % Hedelmät soveltuvat hyvin syötäväksi sellaisenaan  sekä talouskäyttöön, kuten mm. hilloihin. Ne eivät pilaannu nopeasti lämpimässäkään ja voivat viileässä säilytyspaikassa suotuisissa oloissa säilyä jopa lähes kuukauden. Hedelmät kestävät kohtalaisesti kuljetusta eivätkä juurikaan halkeile sateisella säälläkään. Lajike ei ole itsepölytteinen, vaan se tarvitsee toisen samanaikaisesti kukkivan kirsikkaluumulajikkeen pölyttäjäksi. ’Mara’ on sen sijaan hyvä pölyttäjä muille kirsikkaluumulajikkeille, kuten esim. lajikkeelle ’Kometa’.

Kirsikkaluumu Mara’ viihtyy parhaiten aurinkoisella-puolivarjoisella paikalla ja suojaisella. Kirsikkaluumut, kuten useimmat hedelmäpuut, viihtyvät runsasmultaisessa, humuspitoisessa, kuohkeassa, tuoreessa, mutta vettä läpäisevässä kohopenkissä. ’Mara’ sietää vakiinnuttuaan myös jonkin verran kuivuutta, mutta se ei siedä märkä maaperää. Nuorena kasvi voi tarvita lisäkastelua kuivina kausina. Lajikkeen talvenkestävyys on hyvä ja vastustuskyky kasvitauteja ja tuhohyönteisiä vastaan on hyvä. Lajike on talvehtinut ongelmitta taimistollamme III-vyöhykkeellä useita vuosia. Kirsikkaluumu ’Mara’ voi elää jopa 30-50 vuotta vanhaksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-III(IV)
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.6–7
  • Perusjuuri: Prunus cerasifera   
  • Alkuperämaa: LV

Myyntikoko:

Verkkopussi n. C7,5: n. 180–200 cm

Kuva 1: Kuvituskuva vastaavanlaisesta luumusta. Valokuvaaja: Xosema [CC BY 4.0 Deed]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW