Keltasulkaterttuselja 'Plumosa Aurea' (Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea')

Keltasulkaterttuselja 'Plumosa Aurea' (Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea')

Keltasulkaterttuselja 'Plumosa Aurea' (Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea')
Keltasulkaterttuselja 'Plumosa Aurea' (Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea')
Tuotekoodi: Plumosa Aurea
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 18,00€
Veroton: 14,52€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Keltasulkaterttuselja 'Plumosa Aurea’ on terttuseljan lajike. Terttuselja on alkujaan kotoisin pääosin Etelä- ja Keski-Euroopan vuoristoalueilta, mutta on pitkän puutarhaviljelyn ja sopeutuvaisuutensa ansiosta levinnyt paikoin luontoon laajalla alueella Euraasia ja Pohjois-Amerikkaa. Suomessakin sitä voi tavata ainakin Oulun korkeudelle asti. Kasvista on kehitetty myös monia koristelajikkeita, kuten keltasulkaterttuselja ’Plumosa Aurea’. Lajike on löydetty Hollannista vuonna 1894 ja sen toi markkinoille Wezelenburgin taimisto, Hazerswoudissa, Hollannissa vuonna 1895. 

Keltasulkaterttuselja ’Plumosa Aurea’ on leveän kesävihanta, tiheä-, voimakas- ja suhteellisen nopeakasvuinen pensas joka voi kasvaa jopa noin 2-3 m korkeaksi ja noin 2-3 m leveäksi. 'Plumosa Aurea' on koristeellinen kasvi koko kesän. Kasvin koristearvo pohjautuu pääosin sen lehdistöön. Sen vastakkaiset, päätölehdykkäiset jopa n. 15–20 cm pitkät kerrannaislehdet koostuvat soikeista, 3-5 syvään liuskoittuneista (jopa n. 5-12 cm pitkistä ja n. 3-6 cm leveistä) kauniista, hieman saniaismaisista lehdyköistä. Ne puhkeavat kauniin kuparinpunaisina ja muuttuvat vähitellen keltavihreiksi. Lehdet ovat vielä hieman voimakkaamman keltaiset kuin sen siemenjälkeläisellä, ’Sutherland Gold’ –lajikkeella. 

Keltasulkaterttuselja ’Plumosa Aurea’ kukkii alkukesästä, isoin, vihertävänkeltaisin kukinnoin aiemman vuoden versoilla. Sen pienet, isoissa tertuissa sijaitsevat kukat ovat kaksineuvoisia. Ne erottuvat kauniisti alkukesällä vielä pääosin punertavaa uutta lehdistöä vasten. Kukat ovat pölyttäjähyönteisten mieleen. Kukinto voi kestää jopa n. 15–20 päivää. Loppukesältä alkaen kasvia koristavat keltaista lehdistöä vasten kauniit, pienet, n. 4-5 mm kokoiset, punaiset pyöreät marjat, jotka ovat syötäviä ainoastaan kypsinä keitettyinä. Muilta osin koko kasvi on myrkyllinen.

Keltasulkaterttuselja 'Plumosa Aurea' on kestävä ja helppohoitoinen pensas, joka ei ole tarkka maaperän suhteen. Parhaiten se viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä, tuoreessa-kosteassa maassa. Vakiinnuttuaan se sietää tilapäisesti kuivaa maaperää, mutta varsinkin nuoret taimet hyötyvät lisäkastelusta erityisesti kuumalla säällä tai kuivien jaksojen aikana, sillä lajin juuristo on suhteellisen matala ja pinnallinen, joskin laajalti levenevä. ’Plumosa Aurea' viihtyy parhaiten puolivarjoisella ja myös aurinkoisella paikalla. Varjoisalla paikalla lehdet muuttuvat vihertäviksi. Aurinkoisella paikalla on mahdollista, että voimakkaassa auringonpaisteessa pensaan keltaiset lehdet voivat hieman haalistua. Kasvi saattaa myös herätä liian aikaisin talvilevolta, mikäli se altistuu voimakkaalle auringonpaisteelle keväällä. Kertasulkaterttuselja, kuten useimmat seljat, hyötyvät lannoituksesta. Kasvi sietää leikkausta ja soveltuu hyvin myös aitakasviksi ja japanilaiseen puutarhaan. Se soveltuu myös isossa ruukussa kasvatettavaksi. Lajike on suhteellisen pakkasenkestävä niin kuin kantalajinsakin, mutta nopeakasvuisena uusiutuu nopeasti mikäli erityisen kylmät talvet kuivattavat nuoren taimen versoja. Keltasulkaterttuselja ’Plumosa Aurea’ sietää hyvin kaupunkiolosuhteita ja on vastustuskykyinen useita tuhohyönteisiä vastaan. Kosteina kesinä härmää voi sensijaan esiintyä. Kasvi ei tarvitse erityistä muotoiluleikkausta, mutta kuivaneet, sairaat ja kuolleet oksat tulee poistaa keväällä. Halutessaan kasvin voi nuorentaa leikkaamalla se lyhyeksi 5-6 vuoden välein. Suotuisalla paikalla keltasulkaterttuselja ’Plumosa Aurea’ voi elää jopa 30-vuotiaaksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV
  • USDA 4
  • puolivarjoinen-aurinkoinen 
  • PH suositus: 6–7.5
  • Istutussuositus: Istutuskuopan koko syvyys 50 cm, halkaisija 45 cm.
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko: C4.5, 40–60 cm. Valitettavasti saatavuus on epävarma kaudella 2024.

Kuva 1: Salicyna [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW