Mustaselja 'Eiffel 1' (Sambucus nigra BLACK TOWER 'Eiffel 1' )

Mustaselja 'Eiffel 1' (Sambucus nigra BLACK TOWER 'Eiffel 1' )

Mustaselja 'Eiffel 1' (Sambucus nigra BLACK TOWER 'Eiffel 1' )
Mustaselja 'Eiffel 1' (Sambucus nigra BLACK TOWER 'Eiffel 1' )
Tuotekoodi: Eiffel 1
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Mustaselja kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa aina Etelä-Skandinaviaan asti. Lajike ’'Eiffel 1’ on kehitetty Englannissa vuonna 1993 risteyttämällä pystykasvuisen ’Pyramidalis’ ja tummalehtisen‘Guincho Purple’ mustaseljan siementaimet. Nämä kantalajien em. ominaisuudet ovat periytyneet Eiffel 1 – lajikkeelle.

Mustaseljan Eiffel 1 -lajike voi kasvaa noin 2 m korkeaksi ja n. 1 m leveäksi pystykasvuiseksi pensaaksi. Sen kasvunopeus on hidas-keskinkertainen. Pensaan parilehdykkäiset päättöpariset kerrannaislehdet koostuvat tavanomaisesti viidestä soikeasta tai puikeasta lehdykästä. Lehdykät ovat sahalaitaisia, enintään n. 9 cm pitkiä ja 5 cm leveitä sekä väriltään tummanvioletteja, lähes mustia. Niissä on hieman epämiellyttävä haju.

Mustaselja 'Eiffel 1' kukkii keskikesällä. Kukat ovat vaaleanpunaiset ja hyväntuoksuiset. Kukinto voi olla halkaisijaltaan jopa n. 20 cm. Yksittäiset kukat ovat kooltaan n. 6-7 mm. Kukkia voidaan käyttää esim. juomien ja yrttiteen valmistukseen. Marjat kypsyvät syys-lokakuussa. Sitä ennen raa`at vihreät ja punaiset marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Marjat ovat kypsinä mustia tai tummanvioletteja ja halkaisijaltaan n. 8 mm. Kypsät marjat ovat syötäviä. Marjojen sisältämien alkaloiden vuoksi ne suositellaan kuitenkin keitettävän ennen käyttöä, ainakin mikäli kyse on suuremmista marjamääristä. Jos marjoja ei keitetä, siemenet tulisi poistaa ennen käyttöä. Kypsät marjat sopivat hyvin hilloihin tai mehuun. Mustaseljan marjoja ja kukkia on käytetty kansanlääkinnässä monenlaisten vaivojen ja sairauksien hoitoon, kuten rohtoina alentamaan kuumetta ja puhdistamaan elimistöä. Marjat sisältävät paljon C-vitamiinia.

Mustaselja 'Eiffel 1' viihtyy niin aurinkoisella kuin puolivarjoisella paikalla, suojaisella paikalla. Maaperän tulisi olla ravinteikas ja kostea, mutta läpäisevä sekä hieman hapan.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)
  • USDA:5
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.5-6.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: C2: 40-60 cm. 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW