Lännenhopeapensas (Elaeagnus commutata)

Lännenhopeapensas (Elaeagnus commutata)

Lännenhopeapensas (Elaeagnus commutata)
Lännenhopeapensas (Elaeagnus commutata) Lännenhopeapensas (Elaeagnus commutata)
Tuotekoodi: Elaeagnus commutata
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 10,00€
Veroton: 8,06€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Lännenhopeapensasta kutsutaan Suomessa usein myös aitokilsepensaaksi tai vain pelkästään hopeapensaaksi, koska se on ollut perinteisesti ainoa Suomessa yleisesti myyty hopeapensaslaji. Myös lännenhopeapensas on etäisesti tyrniä muistuttava epäsäännöllisen muotoinen pensas tai harvemmin pieni puu. Molemmat kuuluvatkin samaan hopeapensaskasvien heimoon ja ovat siten läheisiä sukulaisia. Lännenhopeapensaan luontainen levinnäisyysalue yltää Pohjois-Amerikan länsiosissa Alaskan eteläosista Utahin osavaltioon sekä idässä Yhdysvaltojen Minnesotaan asti. Sitä on viljelty Suomessa lähinnä koristekasvina sen kauniin hopeanväristen lehtien ja vähäisten kasvupaikkavaatimusten tähden. Siitä tulee parhaimmillaan noin 1-4 metrinen pensas tai pieni puu. pensaalla on iso syvälle tunkeutuva juuristo, jonka ansiosta se leviää helposti myös juurivesoista.Lännenhopeapensaan lehdet ovat 2-7 cm pituisia leveän puikeita. Lehden alapintaa peittää tiheä hopeanhohtoinen karvoitus.

Lännenhopeapensas alkaa kukkia noin 4-10 vuotiaana. Se kukkii kesä-heinäkuussa. Kukat ovat kaksineuvoisia, melko pieniä, kellomaisia, kellertäviä ja voimakkaastituoksuvia. Kukat houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä. Pölyttyneistä kukista kehittyvät marjat kypsyvät elo-lokakuussa ja ovat kypsänä punertavia. Ne ovat noin 1 cm pituisia ja niiden sisällä on yksi iso siemen. Marjat ovat jauhoisia ja kuivia. Marjojen tulee kuitenkin olla täysin kypsiä, muuten maku on kirpeä. Suomessa marjojen ravintokäyttö on ollut vähäistä. Ehkä siksi, että pienet marjat sisältävät melko ison, joskin syötävän siemenen. Sen sijaan esimerkiksi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat ovat syöneet niitä sellaisenaan ja valmistaneet niistä esim. keittoja. Nykyään niitä pidetään terveellisinä. Lännenhopeapensaan marjojen terveysvaikutuksia tutkitaan mm. syöpien estämisessä ja hoidossa.

Pensas on vaatimaton maaperän suhteen. Se viihtyy niin hiekkaisessa kuin savisessakin maassa ja pystyy sitomaan typpeä juuriinsa. Sen vuoksi se viihtyy karuissakin oloissa, kuten kevyessä hiekkamaassa paahteisella paikalla, mutta viihtyy myös tuoreessa maassa. Se sietää myös hyvin suolaa sekä tuulta ja kestää leikkausta.  

  •     USDA 3-6
  •     Menestymisvyöhyke I-VI
  •     PH suositus: 5,5-8
  •     Aurinkoinen
  •     Alkuperämaa: DE

Myyntikoko avojuurinen: 30-50 cm 

Kuva 1: Sten Porse   [CC BY-SA 3.0]

Kuva 2: E. Prinz   [CC BY-SA 3.0]

Katso myös lännenhopeapensas 'Zempin'

Mehiläis- ja perhoskasvi

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW