Mustatupelo (Nyssa sylvatica)

Mustatupelo (Nyssa sylvatica)

Mustatupelo (Nyssa sylvatica)
Mustatupelo (Nyssa sylvatica)
Tuotekoodi: Nyssa sylvatica
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Mustatupelo on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista. Se voi kasvaa luontaisella kasvuvyöhykkeellään noin 18-24 m korkeaksi puuksi ja voi saavuttaa jopa yli 35 m korkeuden. Suomessa siitä voi tulla, erittäin suotuisalla paikalla, pieni puu tai pensas. Mustatupelon kasvutapa on leveän kartiomainen ja latvus on pylväsmäinen. Lehdet sijaitsevat kierteisesti tiheinä ruusukkeina. Lehdet ovat noin 5-12 cm pitkät, nahkeat, leveänsoikeat, kiiltävät ja tummanvihreät. Syksyllä puu saa, useiden pohjois-amerikkalaisten lehtipuiden tapaan, hienon kirkkaanpunaisen tai keltaisen syysvärityksen. 

Mustatupelo kukkii alkukesällä. Kukat ovat pieniä, noin 3 mm mittaisia, vihertävän valkoisia. Ne sijaitsevat pienissä ja pyöreissä kukinnoissa. Puu on kaksikotinen ja pölyttäjien suosima. Mustatupeloa on käytetty niin hunaja- kuin koristekasvina. Emikukista muodostuu noin sentin mittaisia sinimustia marjoja. Marjat ovat syötäviä. Maultaan ne ovat kirpeän happamia ja niitä voidaan käyttää hilloissa.

Mustatupelo viihtyy aurinkoisella paikalla. Se sietää monenlaista maaperää. Kasvi viihtyy lievästi  happamalla kasvupaikalla,  vettäläpäisevässä, kevyessä hiekka- tai savimaassa. Mustatupelo on talvenarka Suomessa. Kasville suositellaan talvisuojausta.

  • Menestymisvyöhyke: ?
  • USDA: 6
  • PH suositus: 5.5–6.5
  • Alkuperämaa: NL ja PL

Myyntikoko

1. C3:n. 60-80 cm NL.

2. C5:n. 90-110 cm. PL.

Kuva: Charles T. Bryson, USDA Agricultural Research Service [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW