Lännentulppaanipuu (Liriodendron tulipifera)

Lännentulppaanipuu (Liriodendron tulipifera)

Lännentulppaanipuu (Liriodendron tulipifera)
Lännentulppaanipuu (Liriodendron tulipifera)
Tuotekoodi: Liriodendron tulipifera
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 18,00€
Veroton: 14,52€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Lännentulppaanipuu on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista. Luontaisilla kasvualueilla nopeakasvuinen puu kasvaa noin 30 m korkeaksi ja 20 m leveäksi puuksi. Suomessa se jää n. 2-6 m korkuiseksi pensaaksi tai pieneksi puuksi. Sen latvus on levän pylväsmäinen. Koristeelliset lehdet sijaitsevat kierteisesti ja ne ovat lovipäisiä ja niissä on neljä terävää liuskaa. Ne muistuttavat t-paitaa. Lehtilavan pituus on noin 7-15 cm. Lehdet ovat päältä tummanvihreitä ja alta sinivihreitä. Syksyllä lehdet saavat oranssin tai keltaisen sävyn. 

Lännentulppaanipuu kukkii kesä-heinäkuussa. Se on yksikotinen. Puu alkaa kukkia n. 10-15 vuoden iässä. Koristeelliset, kuppimaiset, tulppaania muistuttavat kukat ovat 4-5 cm leveitä ja sijaitsevat kuluvan kauden kasvainten kärjessä. Kukissa on vihreänkeltaisia ja oranssijuovaisia kehälehtiä. Hedelmä on 5-8 cm pitkä käpymäinen hedelmä. Hedelmän sisällä ovat siemenet, joilla on ohuet lenninsiivet. Hedelmät säilyvät puusssa talven yli ja siemenet leviävät tuulen avulla.

Lännentulppaanipuu viihtyy aurinkoisella paikalla. Se viihtyy tuoreessa, vettäläpäisevässä ja hieman happamassa hiekka-savimaassa. Lännentulppaanipuu on talvehtinut taimistollamme länsirannikolla III vyöhykkeellä ongelmitta. Se oli n. 3 metriä korkea ja sen rinnanympärys oli 18 cm kun se rekisteröitiin vuonna 2021 Suomen pohjoisimpana kasvavaksi Suomen dendrologian seuran ylläpitämään kasvirekisteriin. Se on luultavasti jo kuitenkin menettänyt pohjoisimman asemansa.

  • Menestymisvyöhyke: I(II-III)
  • USDA: 4-9
  • PH suositus: 4.5–7.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko

P9: n. 60-80 cm, 12 €, NL. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (16.4.2024).

C2: 40-60 cm, 18 €, PL. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (17.6.2024).

Kuva: Dcrjsr [CC BY-SA 3.0]

Esittelyvideo lännentulppaanipuusta Niittytilan taimiston koepuutarhasta: https://www.youtube.com/watch?v=4V6PffflSJQ

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW