Pihasyreeni 'Primrose’ (Syringa vulgaris ’Primrose’)

Pihasyreeni 'Primrose’ (Syringa vulgaris ’Primrose’)

Pihasyreeni 'Primrose’ (Syringa vulgaris ’Primrose’)
Pihasyreeni 'Primrose’ (Syringa vulgaris ’Primrose’)
Tuotekoodi: Primrose
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 10,00€
Veroton: 8,06€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pihasyreeni on alkujaan Balkanin niemimaalta kotoisin olevan koristepensas. Se on suosittu koristekasvi eri puolilla Eurooppaa mm. aikaisen ja kauniin kukintansa vuoksi. Monin paikoin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa se on levinnyt myös luontoon. Suomessa sen viljelyllä on lähes 300-vuotinen historia, mutta tavallisissa puutarhoissa se yleistyi vasta 1800-luvun lopulla. Sitä on käytetty monipuolisesti puutarhakasvina; yksittäisenä koristekasvina, näkö- ja tuulensuojapensaana, aidanteissa ja syreenimajoissa. Pihasyreenistä on olemassa myös useita kukiltaan ja joitain myös lehdiltään erilaisia lajikkeita. Näistä käytetään usein nimitystä jalosyreeni.  Pihasyreeni ’Primrose’ on alkujaan pihasyreeni ’Marie Legraye’:n mutaatio, joka syntyi Hollannin Aalsmeerissa sijainneessa kuuluisassa Fa. WD. Maarse –taimistossa. Markkinoille sen toi taimisto J.Spek Boskoopissa Hollannissa vuonna 1949. Lajike tunnetaan myös nimellä ’Yellow Wonder’. Saksassa lajiketta myydään nimellä ’Sterntaler’. ’Primrose’ -syreeniä arvostetaan yhtenä keltakukkaisimmista syreeneistä.

Pihasyreeni ’Primrose’:sta voi tulla ajanmyötä monirunkoinen, voimakasversoinen n. 2 – 3 m korkea, ylöspäin levenevä, tiheäoksainen pensas. Vanhemmiten pensaan leveys voi olla n. 2,5 metriä. Nuorien versojen väri on vihreä. Lajikkeen kasvunopeus on keskinkertainen. Vakiintunut pensas voi kasvaa n. 30 cm vuodessa suotuisalla paikalla. Lajikkeen koristearvo perustuu osittain myös sen kauniin isoihin, herttamaisiin lehtiin, jotka voivat olla hieman tavanomaistakin isompia, n. 10–15 cm kokoisia. Lehdet ovat keskivihreitä ja mattapintaisia. Ne sijaitsevat vastakkain. Lehdissä ei ole varsinaista syysväritystä. Lehdet varisevat maahan melko myöhään syksyllä.

Pihasyreeni ’Primrose’ kukkii Suomessa yleensä alkukesästä lämpötiloista riippuen. Kukinta kestää n. 2-3 viikkoa. Kukinta on vanhemmiten runsasta. Lajikkeen kukkanuput ovat vaaleankeltaiset. Avautuesaan paljastuvat yksinkertaiset,  melko pienet, n. 14-17 mm kokoiset kukat, jotka koostuvat neljästä terälehdestä. Kukat ovat kauniin vaaleankeltaiset, myöhemmin kermanvalkoiset. Jonkin aikaa samanaikaisesti tertussa on sekä kukkanuppuja että avautuneita kukkia, mikä luo hienon keltavalkoisen väriyhdistelmän. Kukat ovat voimakkaan hyväntuoksuiset ja kaksineuvoiset. Kukat sijaitsevat pystykasvuisissa tiheissä kukkatertuissa, jotka voivat voivat olla n. 8-17 cm pitkiä ja n. 5-8 cm leveitä. Kukkaterttuja voi olla jopa viisi samassa oksassa. Lajike kukkii aiemman vuoden versoilla. Syreeneille tyypillisesti kukat houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä, sillä ne sisältävät paljon mettä.

Pihasyreeni  ’Primrose’ viihtyy ja kukkii parhaiten aurinkoisella paikalla. Kasvi sietää myös puolivarjoista kasvupaikkaa. Syreenien juuret tarvitsevat tilaa ympärilleen, sillä ne voivat kehittää laajan n. puolen metrin syvyyteen yltävän juuriston. Kasvupaikan tulisi olla runsasravinteinen, tuore ja läpäisevä. ’Primrose’ ei pidä raskaista savimaista eikä voimakkaasti tiivistyneistä maista. Kasvi ei siedä pitkään seisovaa vettä tai korkeaa pohjavettä. Nuoret, vakiintumattomat taimet tarvitsevat ajoittaista kastelua varsinkin kuivina kausina. Vakiinnuttuaan se sen sijaan sietää myös jonkin verran kuivuutta.  Lajike reagoi hyvin lannoittamiseen. Maaperän ei tulisi olla kovin hapan. Säännöllinen leikkaaminen kukinnan jälkeen lisää lajikkeen kukintaa.’Primrose’:a pidetään terveenä, sen vastustuskyky sairauksille ja tuhohyönteisille on hyvä. Lajike soveltuu myös kaupunkiolosuhteisiin. Syreeni ’Primrose’ voi elää ainakin n. 30-vuotiaaksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA 4-7 
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 6,1–7,2
  • Alkuperämaa:NL

Myyntikoko: P9: 20–30 cm.

Kuva 1. Kuvaaja: Kor!An (Андрей Корзун) [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW