Euroopanhumalapyökki (Ostrya carpinifolia)

Euroopanhumalapyökki (Ostrya carpinifolia)

Euroopanhumalapyökki (Ostrya carpinifolia)
Euroopanhumalapyökki (Ostrya carpinifolia)
Tuotekoodi: Ostrya carpinifolia
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanhumalapyökki kasvaa luontaisesti Kaakkois-Ranskasta, Korsikasta ja Sardiniasta  ja Itävallasta itään Kaukasukselle asti yltävällä alueella.  Luontaisesti sitä kasvaa lehtipuuvaltaisissa sekametsissä merenpinnasta n. 1300 metrin korkeuteen asti. Runsaan puun hyötykäytön vuoksi kasvin esiintyvyys on vähentynyt Etelä-Euroopassa.  Sitä viljellään siellä täällä koristepuuna levinneisyysalueensa ulkopuolella Keski-Euroopan puistoista tietettävästi Keski-Ruotsin korkeudelle asti. Tieteelle lajikkeen kuvaili aikoinaan Giovanni Antonio Scopoli vuonna 1772. Suomessa humalapyökeistä yleisempi kasviharrastajien keskuudessa on amerikanhumalapyökki (Ostrya virginiana), joka on vielä talvenkestävämpi kuin eurooppalainen sukulaisensa 

Nimestään huolimatta euroopanhumalapyökki ei ole sukua pyökeille, vaan kuuluu koivukasvien heimoon, joihin kuuluvat koivujen ja valkopyökkien lisäksi mm. pähkinäpensaat. Euroopanhumalapyökin kasvunopeus voi olla suotuisissa olosuhteissa keskinkertainen. Luontaisella levinneisyysalueellaan se voi kasvaa jopa n. 15 metriä korkeaksi ja 12 metriä leveäksi puuksi. Suomessa euroopanhumalapyökistä voi kehittyä kasvupaikasta riippuen vanhemmiten kartiomainen tai pyöreälatvuksinen, n. 4-6 metriä korkea pieni puu tai monirunkoinen pensas. Erityisesti avoimella paikalla latvuksesta voi tulla hyvin leveä. Kasvi muodostaa ensimmäisinä vuosinaan paalujuuren minkä jälkeen se kehittää vähitellen kasvavaa puuta tukevan voimakkaasti levenevän sivujuuriston. Kasvin runko on harmaanruskea ja sileä, vanhemmiten hilseilevä ja pystysuuntaisesti uurteinen. Euroopanhumalapyökin puuaines on hyvin kovaa, raskasta ja sitkeää. Kasvin tieteellisen nimen kreikankieleen pohjautuvaan sukunimiosakin viittaa ilmeisesti kovaan, luumaiseen (ostrua) puuainekseen.  Varsinkin aiemmin euroopanhumalapyökin puuainesta on käytetty levinneisyysalueellaan polttopuuna sekä monenlaisten puusepäntuotteiden, työkalujen sekä mm. puisten hammasrattaiden valmistukseen. .

Euroopanhumalapyökin vuorottain sijaitsevat lehdet ovat soikeita, päältä tummanvihreitä  ja alapuolelta hieman vaaleampia. Ne muistuttavat valkopyökin lehtiä, mutta ovat soikeampia. Laidoiltaan toissahaisia ja päältä hieman nukkapintaisia. Valkopyökkimäisiin lehtiin viittaa  tieteellisen nimen lajimäärekin.  Kooltaan ne ovat noin 4-10 cm pituisia ja 3-6 cm leveitä sekä sulkasuonimaisesti lehtisuonien (11-16 lehtisuoniparin) voimakkaasti koristamat. Lehdet saavat syksyllä keltaisen ruskavärityksen.

Euroopanhumalapyökin tuulipölytteiset norkkokukinnot aukeavat yleensä lehtien puhkeamisen aikaan. Puu on yksikotinen. Keltaruskeat riippuvat hedenorkot voivat olla jopa 6-10 cm pitkiä, ne kehittyvät valmiiksi jo syksyllä, kuten esim. euroopanpähkinäpensaalla (corylus avellana). Eminorkot ovat puolestaan lyhyempiä, n. 4-6 cm ja vihreitä sekä muistuttavat humalan kukintoa. Pölytyksen onnistuttua emikukista muodostuu pienten kermanvalkoisten lenninsiipien tai suojuslehtien suojaamia kellanvihreitä tai vaaleanvihreitä pähkylöitä. Suojuslehdet erottuvat tummanvihreää lehdistöä vasten hyvin. Pähkylöiden kypsyttyä lenninsiivet muuttuvat ruskeiksi. Ne asettuvat kattotiilimäisesti lomittain toistensa päälle, jolloin nämä hedelmänorkot näyttävät humalan kävyiltä. Tästä juontuu kasvin suomenkielinen nimi, humalapyökki. Puun koristearvo perustuukin suurelta osin näihin hedelmänorkkoihin. Ne voivat sisältää 6-20 pähkylää. pähkylät kypsyvät säistä riippuen syys-lokakuussa. Siementen lenninsiivet toimivat vain kovalla tuulella, jolloin ne voivat lennättää siemeniä pitkänkin matkan päähän. 

Euroopanhumalapyökki viihtyy puolivarjoisella – aurinkoisella kasvupaikalla. Se on suhteellisen vaatimaton kasvupaikan suhteen. Maaperän tulisi olla ravinteikas, mutta läpäisevä. Se viihtyy kalkkipitoisilla mailla. Vakiinnuttuaan kasvi sietää jossain määrin myös kuivia jaksoja, mutta ei seisovaa vettä juurillaan. Ennen vakiintumistaan kasvi tarvitsee lisäkastelua 1-2 vuotta istutuksen jälkeen ja mahdollisesti myöhemminkin pitkinä kuivina jaksoina. Suomessa euroopanhumalapyökki tarvitsee suojaisen ja lämpimän kasvupaikan tai talvisuojauksen.

  • Menestymisyvöhyke: (I-III)
  • USDA 5-9
  • Aurinkoinen, puolivarjo
  • Ph suositus: 6.1–8.5
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko: Juuripaakku n. 120-140 cm. Valitettavasti loppuunvarattu (7.4.2024).

Kuva 1: Franz Xaver [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW