Välimerentulimarja ’Teton’ (Pyracantha coccinea ’Teton’)

Välimerentulimarja ’Teton’ (Pyracantha coccinea ’Teton’)

Välimerentulimarja ’Teton’ (Pyracantha coccinea ’Teton’)
Välimerentulimarja ’Teton’ (Pyracantha coccinea ’Teton’)
Tuotekoodi: Teton
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 18,00€
Veroton: 14,52€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Välimerentulimarjaa kasvaa luontaisesti laajalla alueella Etelä-Euroopasta Kaukasian vuorille saakka. Sitä kasvaa kuivilla ja kivisillä rinteillä enimmillään 1500 metrin korkeuteen asti sekä metsien reunoilla, metsien aukoilla ja aluskasvina metsissä. Kasvia on viljelty myös Euroopan puutarhoissa 1600-luvun lopulta lähtien hyvän muotoiltavuuden, kauniin ainavihannan ulkoasun ja koristeellisen marjojen vuoksi. Sitä esiintyy Euroopassa myös viljelykarkulaisena. Lajin tieteellisen nimen sukunimiosa ’Pyracantha’ tarkoittaa suomeksi tulipiikkiä. ’Teton’ – lajikkeen on puolestaan kehittänyt Yhdysvaltojen kansallisessa arboretumissa (U.S. National Arboretum) Donald Egolf 1963 risteyttämällä aasiantulimarja ’Flava’:n (Pyracantha rogersiana ’Flava’) ja välimerentulimarja ’Orange Glow’:n (Pyracantha coccinea ’Orange Glow’). Lajike valikoitui 1969 pystyn kasvutapansa vuoksi. Markknoille lajike tuotiin vuonna 1976.

Välimerentulimarja ’Teton’ on ainavihanta pensas. Lajike on hidaskasvuinen. Vakiintunut kasvi voi vuodessa kasvaa n. 15 cm. Siitä voi suotuisissa olosuhteissa tulla noin 2 m korkea ja 1-1,2 m leveä pensas. Suomessa kasvi jäänee pienemmäksi. Kasvutavaltaan lajike on pystykasvuinen, melkein pylväsmäinen. Sen ainavihannat, vuorottaiset lehdet ovat pienet ja soikeat-suikeat. Väriltään ne ovat tummanvihreät ja kiiltävät. Lehdet pysyvät kasvin oksilla ympäri vuoden, mikäli talvi ei ole erityisen kylmä. Oksia koristavat terävät piikit, jotka voivat olla jopa 2,5 cm pitkiä. Ilman piikkejä lajike muistuttaa ulkonäöltään tuhkapensaita (cotoneaster sp.). Kasvi sietää leikkausta ja sitä voidaan leikata keväällä ja syksyllä. Välimerentulimarjat soveltuvat myös aitakasveiksi mm. juuri hyvän muotoiltavuuden ja kauniiden ainavihantien lehtiensä vuoksi

Välimerentulimarja ’Teton’:in koristearvo pohjautuu kauniiden ainavihantien lehtien ohella myös kauniiseen kukintaan ja marjoihin. Kasvi kukkii alkukesällä. Pienet n. 1 cm kokoiset, viisiterälehtiset, tuoksuvat kukat ovat valkoisia ja muodostavat isomman kukkatertun. Yhdessä kukkatertussa voi olla jopa 20–35 pientä kukkaa. Kukat ovat mehiläisten mieleen. Vakiintuneella kasvilla kukinta on suotuisalla paikalla runsas. Pensas voi tuolloin lähes peittyä kukkien alle. Kukat ovat kaksineuvoisia. Pölytyksen onnistuttua pensas tuottaa koristeellisia, hieman omenanmuotoisia pieniä marjoja. Marjat muuttuvat kypsyessään keltaisiksi ja syksyä kohden voimakkaan punaisen värisiksi. Suotuisalla paikolla marjoja voi olla paljon ja pensas voi olla hyvin näyttävä. Marjat kypsyvät säistä riipuen syys-lokakuusta alkaen. Marjat voivat koristaa pensasta talven yli, riippuen ilmastosta ja lintujen määrästä. Marjat ovat sellaisenaan syömäkelvottomia, mutta ne ovat keittämisen jälkeen käyttökelpoisia. Marjoista voidaan tehdä hilloa, marmeladia tai kiisseliä. Marjat ovat hyvin C-vitamiinipitoisia.  

Välimerentulimarja ’Teton’ viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Kasvi on maaperän suhteen vaatimaton. Se pärjää suhteellisen kuivassakin maassa, mutta parhaiten se viihtyy tuoreella, mutta läpäisevällä maalla. Kovin kostealla paikalla se ei kuitenkaan viihdy. Tulimarja suositellaankin talvehtimisen edistämiseksi istutettavaksi kohopenkkiin. Maaperä tulisi olla keskiravinteikasta. Vakiintunut kasvi ei tarvitse kastelua kuin vain erittäin kuivina kausina ja tuolloinkin maltillisesti esim. kerran viikossa. Suotuisalla paikalla kasvi voi kestää tuleentuneena jopa -28 c lämpötilaa. Valitettavasti välimerentulimarja 'Teton' ei ole toistaiseksi onnistunut talvehtimaan avomaalla Niittytilan taimiston kokeilupuutarhassa. Välimerentulimarja ’Teton’ soveltuu kasvatettavaksi myös isossa ruukussa. Avomaalla kasvi tarvitsee talvisuojauksen kylminä talvina ja nuorena. Kasvi tulisi suojata myös kevätauringolta. Lajike ’Teton’ on melko terve. Se on vastustuskykyinen useille sairauksille. Kantalajiin verrattuna lajikkeen etuna voidaan pitää sitä, että se on vastustuskykyinen myös tulipoltteelle (Erwinia amylovora) ja ruvelle (Venturia inaequalis). 

  • Menestymisvyöhyke: (I-II)
  • USDA 6b-8
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 6-7.2
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko: C2:45–60 cm. Ei saatavilla kaudella 2024.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW