Pihasyreeni ’Aucubaefolia’ (Syringa vulgaris ’Aucubaefolia’)

Pihasyreeni ’Aucubaefolia’ (Syringa vulgaris ’Aucubaefolia’)

Pihasyreeni  ’Aucubaefolia’ (Syringa vulgaris ’Aucubaefolia’)
Pihasyreeni  ’Aucubaefolia’ (Syringa vulgaris ’Aucubaefolia’) Pihasyreeni  ’Aucubaefolia’ (Syringa vulgaris ’Aucubaefolia’)
Tuotekoodi: Aucubaefolia
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 22,00€
Veroton: 17,74€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pihasyreeni on alkujaan balkanin niemimaalta kotoisin olevan koristepensas. Se on suosittu koristekasvi eri puolilla Eurooppaa mm. aikaisen ja kauniin kukintansa vuoksi. Monin paikoin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa se on levinnyt myös luontoon. Suomessa sen viljelyllä on lähes 300-vuotinen historia, mutta tavallisissa puutarhoissa se yleistyi vasta 1800-luvun lopulla. Sitä on käytetty monipuolisesti puutarhakasvina; yksittäisenä koristekasvina, näkö- ja tuulensuojapensaana, aidanteissa ja syreenimajoissa. Pihasyreenistä on olemassa myös useita kukiltaan ja joitain myös lehdiltään erilaisia lajikkeita. Pihasyreeni ’Aucubaefolia’ on jalostettu Ranskassa 1919. Lajikkeen kehitti Auguste Gaucher. Se on muunnos lajikkeesta ’President Grevy’. Siitä se eroaa lähinnä kirjavien lehtiensä ansiosta. Nimensä lajike on saanut kirjavalehtisten kiiltopensaslajikkeiden (Aucuba japonica) mukaan.

Pihasyreeni ’Aucubaefolia’:sta tulee monirunkoinen, n. 1,5 – 3 m korkea, pystykasvuinen, ylöspäin levenevä pensas. Sen kasvunopeus on hidas-keskinkertainen, keskimäärin n. 20 cm vuodessa suotuisalla paikalla. Tavallisesti syreenilajikkeet ovat kauneimmillaan n. 2-3 viikkoa kestävän kukinnan ajan. Lajikkeen ’Aucubaefolia’ koristearvo perustuu useimmista syreenilajikkeista poiketen kukinnan lisäksi koko kasvukauden ajan myös sen kauniin kirjaviin, isoihin n. 10–13 cm kokoisiin kiiltäviin lehtiin. Lehdet ovat herttamaiset sekä sijaitsevat vastakkain. Lehdet puhkeavat keskivihreinä ja keltalaikkuisina. Ne muuttuvat vähitellen valkolaikkuisiksi ja lopulta syksyllä laikut saavat aavistuksen vaaleanpunertavaa sävyä. Lehdet varisevat maahan melko myöhään syksyllä.

Pihasyreeni  ’Aucubaefolia’ kukkii Suomessa yleensä loppukeväästä – alkukesästä, lämpötiloista riippuen. Kukinta kestää 2-3 viikkoa. Sen hyväntuoksuiset, kaksineuvoiset, vaaleansiniset-sinivioletit kukat ovat yksinkertaiset – puolikerrotut. Kooltaan ne ovat n. 1,5-2 cm koostuen 4:stä (-8:sta) terälehdestä. Kukat sijaitsevat pystykasvuisissa kukkatertuissa, jotka voivat voivat olla n. 13–18 cm pitkiä ja n. 6-11 cm leveitä. Pihasyreeni  ’Aucubaefolia’:n kukintaikä alkaa nuorena. Se kukkii aiemman vuoden versoilla. Syreeneille tyypillisesti kukat houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä, sillä ne sisältävät paljon mettä.

Pihasyreeni  ’Aucubaefolia’  viihtyy aurinkoisella - puolivarjoisella paikalla. Kasvi tarvitsee syvämultaisen kasvupaikan, sillä se kehittää syvälle menevän, laajan juuriston. Kasvupaikan tulisi olla runsasravinteinen, tuore ja läpäisevä. Maaperän ei tulisi olla kovin hapan eikä voimakaasti tiivistynyt. Kasvi ei siedä pitkään seisovaa vettä. Vakiinnuttuaan se sen sijaan sietää myös jonkin verran kuivuutta. Säännöllinen leikkaaminen lisää lajikkeen kukintaa.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV
  • USDA 3-7 
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 6,1–7,5
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko: C2: 20-40 cm. Tämä koko on loppuunmyyty (18.5.2024)

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW