Punamarjakanukka ’Golden Glory’ (Cornus mas ’Golden Glory’)
Saatavuus: Ei varastossa
Veroton: 18,55€
Lisää vertailuun
Punamarjakanukkaa kasvaa luontaisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Vähä-Aasiassa ja Kaukasuksella. Punamarjakanukan viljelyllä on vanhat perinteet. Sitä ovat viljelleet jo roomalaiset niin koristepuuna kuin hyötypuuna. Lajikkeen ’Golden Glory’ toi markkinoille Ralph Synnestved 1960-luvulla USA:ssa Illinoisissa. Sitä pidetään suosituimpana punamarjakanukan koristelajikkeena Pohjois-Amerikassa.
Punamarjakanukan kasvunopeus on keskinkertainen. Lajike ’Golden Glory’ voi kasvaa Suomessa n. 1-3 m korkeaksi ja jopa n. 1,5 metriä leveäksi isoksi pensaaksi tai monirunkoiseksi puuksi. Lajike on kantalajia pysty-, tiheä- ja kapeakasvuisempi. Punamarjakanukalla on vastakkaiset, tummanvihreät ja kanukoille tyypilliset soikeat lehdet. Lajikkeella ’Golden Glory’ ei ole erityistä syysväritystä. Punamarjakanukan kaksineuvoiset, pienet keltaiset kukat avautuvat aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista ja muodostavat tiheitä kukintoja. Varsinkin ’Golden Glory’-lajikkeella kukinta on runsas.
Punamarjakanukan punaiset marjat kypsyvät syksyllä lämpimän kesän jälkeen. Kussakin marjassa on yksi iso siemen. Ne ovat kypsinä hieman pehmeitä. Lajikkeen 'Golden Glory' marjat ovat punamarjakanukaksi isoja, syötäviä ja mehukkaita. Ne ovat happamia, mutta soveltuvat hyvin mehuihin ja hilloihin. Punamarjakanukan terveellisiä marjoja on käytetty myös kansanlääkinnässä.
Punamarjakanukka viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla tuoreessa, mutta läpäisevässä ja runsasravinteisessa maassa. Punamarjakanukka pitää hiekkapitoisesta maasta, mutta kasvaa savisemmassakin. Punamarjakanukka on kalkinsuosija. Suotuisissa olosuhteissa punamarjakanukka voi elää keskimäärin yli 40-vuotiaaksi.
- Menestymisvyöhyke: I-III
- USDA 4-8
- Aurinkoinen, puolivarjoinen
- Ph suositus: 5.6–7.5
- Alkuperämaa: NL ja SE
Myyntikoko:
C2,5: n. 20-30 cm. Piiskataimi. NL. 23 €. Valitettavasti tätä kokoa ei ole saatavilla talvehtimisvaikeuksien vuoksi.
Kuva 1: GoranH [Pixabay lisence]
Kuva 2: David J. Stang [CC BY-SA 4.0]