Lakkipuu (Cladrastis kentukea)

Lakkipuu (Cladrastis kentukea)

Lakkipuu (Cladrastis kentukea)
Lakkipuu (Cladrastis kentukea) Lakkipuu (Cladrastis kentukea)
Tuotekoodi: Cladrastis kentukea
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 14,00€
Veroton: 11,29€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Lakkipuu on kotoisin itäisestä Pohjois-Amerikasta, jossa se on uhanalainen hajanaisella levinneisyysalueellaan lähinnä mm. Kentuckyn osavaltiossa, johon tieteellisen nimen lajimäärekin viittaa. Viljeltynä puuta on harvakseltaan USA:ssa ja Euroopassa. Lakkipuu on menestynyt hyvin myös Etelä-Suomessa (ja myös taimistollamme Bergössä). Luontaisella levinneisyysalueella sitä kasvaa kalkkipitoisilla rinteillä sekä tuoreilla mailla laaksoissa ja jokien varsilla. Lakkipuun keltaista puuainesta on käytetty mm. kankaiden värjäämiseen keltaiseksi.

Lakkipuu kuuluu hernekasveihin (Fabaceae). Se on suhteellisen hidaskasvuinen. Suomessa siitä tulee parhaimmillaan n. 5-6 metriä korkea, monirunkoinen kesävihanta pensas tai pieni puu. Kasvilla on taipumus kasvattaa sivuversoja läheltä maanpintaa, jolloin siitä muodostuu monirunkoinen. Sen runko on vaaleanharmaa ja sileä, kuten pyökillä. Lakkipuun juuristo koostuu syvälle menevästä paalujuuresta ja ohuista sivujuurista. Kasvilla on isot, n. 20–30 cm pituiset, kirkkaanvihreät kerrannaislehdet, jotka koostuvat n 7-11 vuorottain sijaitsevasta lehdykästä. Teräväkärkiset ja soikeat, ehytlaitaiset lehdykät ovat, n. 6-14 cm pituiset ja 3-9 cm leveät. Lehdet saavat melko aikaisin syksyllä kauniin loistavan keltaisen syysvärityksen. Lehdet ovat hallanarkoja, joten ensimmäiset yöpakkaset voivat keskeyttää alkaneen ruskan.

Lakkipuun kukintaikä alkaa suhteellisen myöhään, yli 10-vuotiaana. Puu kukkii yleensä n. joka toinen vuosi. Se kukkii hieman epätavalliseen aikaan, tavallisesti Suomessa keskikesällä. Sen isot, noin 2-3 sentin kokoiset, valkoiset, tuoksuvat, kaksineuvoiset, hernekasvimaiset kukat sijaitsevat sinisateen kaltaisesti n. 20–30 cm pitkissä riippuvissa, kartiomaisissa kukinnoissa. Erityisesti valkoisenaan kukkiva puu on kauniin näköinen. Kukinnan jälkeen kehittyvät pitkät, n. 7-10 cm mittaiset hernekasveille tyypilliset siemenpalot. Syömäkelvottomat palkohedelmät ehtivät kypsyä Suomessa vain lämpiminä kesinä.

Lakkipuu viihtyy parhaiten runsasravinteisessa ja syvämultaisessa maassa. Maaperän tulisi olla tuoretta-kosteaa sekä läpäisevää. Vakiinnuttuaan puu sietää myös kuivempia kausia. Se viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Voimakkain kukinta kehittyy aurinkoisella paikalla. Lakkipuun tieteellisen nimen sukunimiosa cladrastis, viittaa helposti katkeaviin oksiin. Siksi ja hallanarkuutensa vuoksi, puu tarvitsee suojaisen kasvupaikan.

  • Menestymisvyöhyke (I-III) 
  • USDA 5
  • PH suositus: 6.6 – 7.8
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • Alkuperämaa:PL ja FI

Myyntikoko

1. C2: n. 20-40 cm. FI (Siemenlähde:Mustila,FI). 14 €. Valitettavasti tämä koko ei ole saatavilla.

2. C5: n. 130-150 cm. PL. 30 €. 

Kuva 1: Agnieszka Kwiecień [CC BY-SA 4.0]

Kuva 2: Agnieszka Kwiecień [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW