Punapylväspyökki (Fagus sylvatica 'Red Obelisk')

Punapylväspyökki (Fagus sylvatica 'Red Obelisk')

Punapylväspyökki (Fagus sylvatica 'Red Obelisk')
Punapylväspyökki (Fagus sylvatica 'Red Obelisk')
Tuotekoodi: Red Obelisk
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanpyökki on levinnyt laajalle alalle Eurooppaa. Pohjoisessa euroopanpyökin luontainen levinneisyysalue yltää Etelä-Skandinaviaan ja Keski-Norjaan. Bromarvissa, Etelä-Suomessa, kasvaa Suomen tiettävästi ainoa pyökkimetsikkö. Euroopanpyökin lajiketta, punapylväspyökki 'Red Obelisk':ia pidetään pylväspyökin (Fagus sylvatica 'Dawyck') ja liuskapunapyökin (Fagus sylvatica 'Rohanii') risteytyksenä. Lajike on syntynyt Trompenburgin kasvitieteellisessä puutarhassa Hollannissa 1969. Siitä käytetään englanninkielessä 'Red Obelisk':in sijaan toisinaan myös lajikenimeä 'Rohan Obelisk'.

Punapylväspyökki kasvaa suhteellisen hitaasti. Suomessa se jäänee suotuisalla paikalla n. 4-6 metriä korkeaksi ja n. 2 metriä leveäksi puuksi. Puun oksat kasvavat ylöspäin, minkä ansiosta siitä tulee kapean pylväsmäinen. Punapylväspyökin juuristo on pinnallinen. Kasvin lehtilapa on yleensä lievästi liuskoittunut. Sen pituus on n. 4-10 cm ja lehdessä on yleensä enintään 7-9 vaakasuoraa suoniparia. Punapylväspyökin kiiltävät, poimulaitaiset lehdet puhkeavat keväällä vaaleanpunertavina. Lehdet muuttuvat vähitellen kesän ajaksi vihertäviksi - viininpunaisiksi. Syksyllä lehdet muuttuvat oranssinkeltaisiksi ja lopulta ruskistuvat ja kuivuvat puuhun päin. Suuri osa niistä säilyy puussa ruskeina pitkälle kevääseen, erityisesti nuorissa puissa. Punapylväspyökki säilyttää siten ruskeiden lehtiensä ansiosta kauniin tiiviin pylväsmäisen muotonsa myös talvella paremmin kuin lehtensä pudottavat puut.

Punapylväspyökki on yksikotinen. Sen tuulipölytteinen kukinta ajoittuu huhti-toukokuulle. Hedekukat muodostavat riippuvia pallomaisia ja vaaleankeltaisia kukintoja. Emikukinnoista muodostuu kova ja piikkinen kehto, jossa on yksi tai kaksi pyökinpähkinää.

Punapylväspyökki 'Red Obelisk' viihtyy runsasravinteisessa, tuoreessa-kosteassa, läpäisevässä humus- tai savimaassa. Puu ei siedä korkeaa pohjavettä eikä seisovaa vettä. Punapylväspyökki viihtyy aurinkoisessa, suojaisessa kasvupaikassa. Pyökki viihtyy kosteassa meri-ilmastossa.

  • Menestymisvyöhyke I-(II-III) 
  • USDA 5b
  • PH suositus: 5.6 - 6.5
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa: PL ja SE

Myyntikoko:

1. C5: n. 50–70 cm. PL. 35 €

2. C10: n. 160-180 cm. SE. 45 €

Kuva:Niittytila

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW