Tuohituomi (Prunus maackii)

Tuohituomi (Prunus maackii)

Tuohituomi (Prunus maackii)
Tuohituomi (Prunus maackii) Tuohituomi (Prunus maackii)
Tuotekoodi: Prunus maackii
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 36,00€
Veroton: 29,03€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Tuohituomi kasvaa luontaisesti Koilis-Aasiassa. Se on Aasialainen vastine kotimaiselle tuomelle (Prunus padus). Suomessa se kasvaa n. 6-10 m korkuiseksi, vanhemmiten leveälatvuksiseksi puuksi. Tuohituomi, kuten kotoinen tuomemme, on pioneeripuu. Se kasvaa melko nopeasti jopa myös tuulisilla paikoilla. Toisin kuin kotimainen tuomi, tuohituomi ei leviä juurivesoista eivätkä tuomenkehrääjäkoit ole siitä kiinnostuneita.

Tuohituomen runko on jo melko nuorena kauniin kiiltävän kuparinruskea ja tuohimaisesti liuskoittunut. Puun kaunis runko tulee hyvin esiin erityisesti talvella.  Kiiltävä runko muodostaa hienon taustan myös puun vaaleanvihreille, aikaisin keväällä puhkeaville uusille lehdille. Lehdet muuttuvat kesällä vähitellen päältä tummanvihreiksi ja ovat muodoltaan puikeita ja kooltaan n. 4-8 cm pitkiä ja 3-5 cm leveitä. Ne saavat aikaisin syksyllä kauniin keltaisen syysvärityksen.

Tuohituomi on yksikotinen ja kaksineuvoinen. Puu kukkii loppukeväällä valkoisin, n. 5-7 cm pitkin kukkatertuin. Yksittäiset kukat ovat hyvänhajuisia ja n. 8–10 mm. kokoisia.  Kukista kehittyy pieniä ja pyöreitä, n. 5-7 mm kokoisia, punertavanvioletteja-mustia marjoja ympäri kasvia. Marjat kypsyvät elo-lokakuussa. Näitä syötäviä, mutta hyvin kitkeränmakuisia, marjoja on käytetty mm. mehuihin ja hilloihin.

Tuohituomi viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla ravinteikkaassa ja tuoreessa tai kosteassa, mutta läpäisevässä kasvualustassa.

  • Menestymisvyöhyke I-V
  • USDA: 2-8
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 6,1–7,8
  • Alkuperämaa: SE, siemenalkuperä Mustila FI

Myyntikoko C7,5: 170-190 cm. 

Kuva 1: Sten Porse [CC BY-SA 2.5]

Kuva 2: David J. Stang [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW