Tylppöorapihlaja (Crataegus monogyna)

Tylppöorapihlaja (Crataegus monogyna)

Tylppöorapihlaja (Crataegus monogyna)
Tylppöorapihlaja (Crataegus monogyna)
Tuotekoodi: Crataegus monogyna
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 9,00€
Veroton: 7,26€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Tylppöorapihlaja eli tylppäliuskaorapihlaja on yleinen lehto- ja laidunmaakasvi suuressa osassa Keski-Eurooppaa. Sitä käytetään paljon aitakasvina mm. Britanniassa. Sen levinneisyysalue yltää Ruotsissa Upplantiin asti ja Suomessakin lounaissaaristoon ja aavistuksen mantereen puolelle saakka.

Tylppöorapihlajan kasvunopeus on keskinkertainen. Siitä tulee n. 3-6 metriä korkea iso pensas tai pieni puu. Sen versoja peittävät terävät, n. 1-2 cm pitkät piikit. Kasvin lehdet ovat pyöreäkärkiset ja sirot. Lehden alaosa on kiilamainen ja lehti on jakautunut kolmeen – yhdeksään liuskaan. Kuivatut lehdet soveltuvat hyvin yrttiteen valmistukseen. Syksyllä lehdet saavat keltaoranssin syysvärin.

Tylppöorapihlaja kukkii kesäkuussa. Valkoiset, n. 1 – 1,5 cm suuruiset, kukkavarrelliset, kaksineuvoiset kukat muodostavat tiheitä kukintoja. Punaiset, n. sentin suuruiset syötävät marjat kypsyvät syys-lokakuussa. Marjoja on käytetty esim. hillojen ja siirapin valmistukseen. Orapihlajoista erityisesti juuri tylppöorapihlajaa on käytetty myös rohtokasvina.

Tylppöorapihlaja viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla. Tylppöorapihlaja viihtyy monenlaisessa maaperässä. Parhaiten se viihtyy ravinteikkaassa ja tuoreessa maassa. Vakiintunut kasvi sietää myös kuivuutta.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA 4-8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5–8
  • Alkuperämaa:DE/FI

Myyntikoko:

C1-C2: n. 30-40 cm. 9 €.

Kuva: Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW