Pihasyreeni (Syringa vulgaris)

Pihasyreeni (Syringa vulgaris)

Pihasyreeni (Syringa vulgaris)
Pihasyreeni (Syringa vulgaris)
Tuotekoodi: Syringa vulgaris
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 6,00€
Veroton: 4,84€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pihasyreeni on alkujaan Balkanin niemimaalta kotoisin olevan koristepensas. Se on suosittu koristekasvi eri puolilla Eurooppaa mm. aikaisen ja kauniin kukintansa vuoksi. Monin paikoin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa se on levinnyt myös luontoon. Suomessa sen viljelyllä on lähes 300-vuotinen historia, mutta tavallisissa puutarhoissa se yleistyi vasta 1800-luvun lopulla. Sitä on käytetty monipuolisesti puutarhakasvina; yksittäisenä koristekasvina, näkö- ja tuulensuojapensaana, aidanteissa ja syreenimajoissa. Pihasyreenistä on olemassa myös useita kukiltaan erilaisia lajikkeita.

Pihasyreeni on monirunkoinen pensas. Sen kasvunopeus on hidas-keskinkertainen. Siitä tulee n. 3-4 metriä korkea, enimmillään jopa 7 m korkea. Pihasyreenillä on yleensä laaja juuristo ja taipumus tehdä runsaasti juurivesoja.  Sen päältä tummanvihreät lehdet ovat hieman herttamaiset, noin 5-12 cm pitkät ja 4-9 cm leveät. Lehdet saavat keltaisen syysvärityksen ja varisevat maahan melko myöhään syksyllä.

Pihasyreeni kukkii Suomessa kesäkuulla yleensä juhannukseen mennessä. Kukinta voi kestää jopa 3-4 viikkoa. Pensaan kukinta alkaa n. 4 vuotiaana ja on säännöllinen. Se kukkii aiemman vuoden versoilla.  Pystyt hyväntuoksuiset n. 8-18 cm pitkät terttukukinnot ovat yleensä vaalean sinivioletit, mutta värisävy vaihtelee paljon lähinnä violetista valkoiseen.  Kukinto koostuu useasta torvimaisesta n. 5-8 mm kokoisesta, kaksineuvoisesta kukasta. Kukat sisältävät paljon mettä, mutta mehiläiset eivät pysty hyödyntämään siitä kuin vain osan kukkien rakenteen vuoksi. Pölyttyneistä kukista kehittyvät syksyllä n. 1-2 cm pituiset kuivat ja ruskeat kotahedelmät, jotka sisältä kaksi siivellistä siementä.

Pihasyreeni viihtyy aurinkoisella - puolivarjoisella kasvupaikalla. Pensas ei viihdy varjossa. Kasvupaikan tulisi olla runsasravinteinen ja tuore. Pihasyreeni viihtyy kalkkipitoisessa maassa.

  • Menestymisvyöhyke: I-V
  • USDA 3-7 
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • Ph suositus: 6,1–7,5

Myyntikoko:

C1-C2: n 30–40 cm. Piiskataimi.

Kuva: Hans Pixabay

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW