Limopuu (Zanthoxylum simulans)

Limopuu (Zanthoxylum simulans)

Limopuu (Zanthoxylum simulans)
Limopuu (Zanthoxylum simulans)
Tuotekoodi: Zanthoxylum simulans
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Zanthoxylum simulans puulle ei ole varsinaisesti suomenkielistä lajimäärenimeä määritelty, mutta sukunimiosa Zanthoxylum on käännetty limopuuksi, joten käytämme tätä nimeä. Toisaalta puun hedelmää nimitetään Suomessa sichuaninpippuriksi tai setsuaninpippuriksi kiinan litteroinnista riippuen, joten puuta voisi virallisen suomennuksen puuttuessa nimittää ehkä myös Sichuaninlimopuuksi. 

Limopuu kuuluu ruutakasvien heimoon. Sitä kasvaa luontaisesti Itä-Kiinassa ja Taiwanissa. Puu kasvaa kotiseudullaan vajaat 10 metriä korkeaksi, mutta jo Euroopassa se jää muutaman metrin korkuiseksi pieneksi puuksi tai pensaaksi. Puun harmaata runkoa ja oksia koristavat terävät piikit, jotka muistuttavat hieman ruusunpiikkejä. Vanhemmiten runko muistuttaa hieman jopa eksoottisen kapokkipuun runkoa. Puun lehdet ovat kerrannaiset, n. 8-15 cm pitkät ja koostuvat n. 5-11 muutaman sentin mittaisesta lehdykästä ja päätölehdykästä. Lehdyköiden syysväri on punertavan keltainen.

Limopuu on kaksikotinen. Se kukkii alkukesästä, pienin kelta-vihrein kukin. Jos pölytys onnistuu, emikasviin kehittyvät syksyllä pienet punaiset marjat, joita käytetään aasiassa  kuivattuna mausteena pippurin tavoin. Niitä kutsutaan sichuaninpippureiksi.  Se on maultaan ärhäkkä ja voimakkaampi kuin mustapippuri.

Limopuu viihtyy happamuudeltaan monenlaisessa maaperässä. Maaperän tulisi kuitenkin olla läpäisevä, mutta kostea ja ravinteikas. Kasvupaikan tulisi tälle mantereisen ilmaston puulle olla aurinkoinen ja lämmin sekä suojainen. Valitettavasti limopuu on melko haasteellinen talvetettava meidän väli-ilmastossamme, sillä se on tottunut korkeampiin lämpösummiin. Kasvi tarvitsee talvisuojauksen, mikäli se talvetetaan pihalla.

  • Menestymisvyöhyke: ?
  • USDA: 5
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 5,6-8,5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5: 170-190 cm.

Kuva: Kenraiz [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW