Aprikoosipuu ‘Somo’ (Prunus armeniaca ’Somo’)

Aprikoosipuu ‘Somo’ (Prunus armeniaca ’Somo’)

Aprikoosipuu ‘Somo’ (Prunus armeniaca ’Somo’)
Aprikoosipuu ‘Somo’ (Prunus armeniaca ’Somo’)
Tuotekoodi: Somo
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 45,00€
Veroton: 36,29€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

’Somo’ on Puolassa kehitetty aprikoosilajike. Lajikkeen kehittämisen aloitti K. Somorovsky Pomologian instituutissa Skierniewicessä (Instytucie Sadownictwa w Skierniewicach) vuonna 1962 risteyttämällä lajikkeet ’XI-NS-5’ ja ’Rakowsky’. Lajikkeen kehittämistä jatkoi T. Jakubowski. Lajike tuotiin markkinoille vuonna 1978. Puolan valtakunnalliseen rekisteriin se liitettiin vuonna 1991. Se on nykyään varsinkin Puolassa suosittu aprikoosilajike mm. hyvän talven keston ja maukkaiden hedelmiensä vuoksi.

Aprikoosipuut ovat kauniita koristepuina. Aprikoosipuu ’Somo’ on kasvunopeudeltaan keskinkertainen. Se kehittää yleensä tiheän ja pyöreän latvuksen. Aprikoosipuu ’Somo’:sta voi suotuisissa olosuhteissa kirsikkaluumu -perusjuurelle (Prunus cerasifera) vartettuna kasvaa n. 2,5 - 3 metriä korkea. Sen ajan mittaan tukevat ja voimakkaat uudet versot ovat yleensä aluksi väriltään punaruskeat sekä sileät ja muuttuvat vanhemmiten harmaan ruskeiksi. Aprikoosipuun lehdet puhkeavat punertavina ja muuttuvat vähitellen vihreiksi. Leveän puikeat, sahalaitaiset ja toisinaan toissahaiset lehdet ovat n. 5-10 cm pitkät ja n. 3-7 cm leveät. Niitä koristavat kuvioinniltaan sulkasuoniset lehtisuonet. Syksyllä lehdet voivat saada ennen varisemistaan keltapunertavan syysvärin. 

Aprikoosilajike ’Somo’ n kukintaikä alkaa nuorena. Suotuisissa olosuhteissa se voi alkaa jopa 3-5 vuotiaana. Puu kukkii loppukeväällä näyttävästi valkoisin, keskikokoisin kukin aiemman vuoden versoilla. Vaikka lajike kukkii suhteellisen myöhään, voi kukinnan alkamista halutessaan pyrkiä vielä myöhäistämään vaikuttamalla lämpösumman kertymiseen esim. kasaamalla talvella puun juurelle lunta, joka kasattuna sulaa hitaammin tai esim. peittämällä kasvi varjostuskankaalla aikaisin keväällä. Lajike on itsepölytteinen, mutta ristipölytys lisää sadon määrää. Suotuisissa olosuhteissa lajike voi tuottaa satoa säännöllisesti. Tällöin ’Somo’ voi olla hyvin satoisa lajike.  Hedelmät kypsyvät kertyneestä lämmöstä riippuen yleensä elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Ne ovat pitkultaisen soikeat. Ne ovat väriltään tummanoranssit ja auringon puolelta pintaa koristavat usein tiheästi pienet punaiset täplät. Hedelmät voivat painaa keskimäärin 25-35 grammaa ja optimiolosuhteissa jopa n. 55 g. Runsassatoisina vuosina raakileharvennusta suositellaan, jotta hedelmistä tulisi suurempia. Sen keltaoranssi hedelmäliha on kiinteää, aromikasta, mehukasta, erittäin makeaa sekä lievästi hapanta. Hedelmäkivi irtoaa helposti.  Hedelmät soveltuvat tuore- ja talouskäyttöön sekä kuivattaviksi. Hedelmien kuljetettavuus on hyvä, joten lajike soveltuu myös siinä mielessä kaupalliseen viljelyyn.

Aprikoosipuu ’Somo’ tarvitsee Suomessa aurinkoisen, lämpimän ja tuulensuojaisen kasvupaikan tai/ja talvisuojauksen. Sadontuotannon ja talvehtimisen kannalta olisi tärkeää, että kasvin kesällä saama lämpösumma olisi mahdollisimman korkea. Vähälumisena talvena suositeltavaa olisi suojata myös kasvin juuristo esim. katekerroksella. Aprikoosipuu ’Somoa’ pidetään kuitenkin melko talvenkestävänä. Sen kukkasilmujen ja koko puun sanotaan voivan kestää suotuisissa olosuhteissa jopa n. -30 c pakkasta. Lajike on sopeutunut mannerilmastoon. Väli-ilmastossa, kuten Suomessa, toistuvat lämpötilan vaihtelut talvella laskevat puun pakkasen kestoa. Kasvi tulisikin suojata myös keväthalloilta. Kasvin ruskea runko olisi hyvä suojata voimakasta kevätaurinkoa vastaan. Aprikoosipuu ’Somo’ viihtyy kevyessä, tuoreessa, mutta läpäisevässä maassa. Raskas, kylmä ja huonosti läpäisevä maa altistaa aprikoosin sairauksille ja talvivaurioille. Korkea pohjavedentaso on haitallinen kasville. Optimi pohjaveden taso olisi n. 1,5-2 m. Suositeltavaa olisikin istuttaa aprikoosipuu kohopenkkiin. Nuorelle taimelle suositellaan kuitenkin säännöllistä kastelua. Kuivina kesinä myös vakiintuneille kasveille suositellaan lisäkastelua. Liian kuivalla kasvupaikalla sato jää epäsäännölliseksi ja hedelmät pieniksi. Suositeltavaa olisi pitää kasvualusta vapaana rikkaruohoista, sillä juuristokilpailun lisäksi ne voivat kerryttää sienitaudeille altivaa kosteutta lähelle puun runkoa. Samasta syystä kasvi ei pidä myöskään kosteasta ilmastosta. Maaperän tulisi olla neutraali tai lievästi emäksinen. Aprikoosit eivät kasva hyvin eivätkä tuota satoa kovin happamassa maaperässä. Lajike on suhteellisen vastustuskykyinen erilaisille kasvitaudeille ja tuhohyönteisille. Aprikoosipuut eivät pidä juuristokilpailusta muiden puuvartisten kanssa. Istutusväliksi suositellaan 4-5 metriä muihin aprikoosipuihin nähden. Aprikoosipuita voi leikata aikaisin keväällä ja alkusyksyllä. Tärkeää olisi ainakin poistaa vioittuneet, kuivat, hankaavat ja sairaat versot sekä sisäänpäin kohti runkoa kasvavat oksat.

  • Menestymisvyöhyke (I-III)
  • Ph suositus: 6.7-7.2
  • Aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka
  • Istutussuositus: Vähintään 50x50x50 cm istutuskuoppa.
  • Perusjuuri: Prunus cerasifera
  • Alkuperämaa: LV

Myyntikoko: Verkkopussi n. C7,5: n.160-180 cm. Valitettavasti loppuunvarattu.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW