Safiirihortensia ’Blue Bird’ (Hydrangea serrata 'Blue Bird')

Safiirihortensia ’Blue Bird’ (Hydrangea serrata 'Blue Bird')

Safiirihortensia ’Blue Bird’ (Hydrangea serrata 'Blue Bird')
Safiirihortensia ’Blue Bird’ (Hydrangea serrata 'Blue Bird')
Tuotekoodi: Blue Bird
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Safiirihortensia on kotoisin Korean niemimaan ja Japanin vuoristoseuduilta. Se on niin läheistä sukua tavanomaisille jalohortensioille (Hydrangea macrophylla) , että toisinaan se on luettu myös jalohortensioiden alalajiksi. Kokonsa puolesta sitä voisikin pitää jalohortensioiden pikkuveljenä, sillä ne ovat melko matalakasvuisia pensaita. Yleensä safiirihortensiat ovat n. 1,2 metriä korkeita ja jotkut lajikkeet voivat olla matalempiakin. Safiirihortensiat eivät ole puutarhakäytössä yhtä yleisiä kuin jalohortensiat. Tieteelle lajin kuvaili ensimmäisen kerran Carl Peter Thunberg 1784 alkujaan heisilajina (Viburnum serratum). Safiirihortensiasta on kehitetty useita lajikkeita, erityisesti Japanissa. Mutta useat näistä lajikkeista ovat melko vähän tunnettuja. Tunnetuin ja suosituin safiirihortensian lajike lienee ’Blue Bird’, joka on kehitetty Japanissa ilmeisesti 1900-luvun alkupuoliskolla.

Kasvutavaltaan safiirhortensialajike ’Blue Bird’ on melko samanlainen kuin kantalajinsa. Lajikkeen kasvunopeus on hidas-keskinkertainen. Se voi kasvaa kasvupaikasta riippuen vuodessa n. 20-30 cm. Kasvi on nuorena ylöspäin levenevä, vanhemmiten pyöristyvä ja tiiviskasvuinen, moniversoinen pensas. Se voi kasvaa Suomessa noin metrin korkeaksi ja noin yhtä leveäksi, mutta jää usein matalammaksi. Kasvilla on tiheä pinnallinen, mutta suhteellisen laaja juuristo, joka ei pärjää hyvin juuristokilpailussa isoille puille. Sen lehdet ovat sahalaitaiset, mistä tulee kasvin tieteellisen nimen lajimääre (serrata). Muodoltaan lehdet ovat puikeat ja otakärkiset. Väriltään ne ovat keskivihreät. Kooltaan ne voivat olla n. 10-15 cm pitkät ja 5-7 cm leveät. Syksyllä lehdet saavat kauniin punaisen syysvärin. Perinteisessä kansanlääkinnässä safiirihortensioiden lehtiä on Japanissa ja Koreassa käytetty makean yrttiteen valmistukseen. Kasvi on kuitenkin kaikilta osiltaan sellaisenaan tiettävästi lievästi myrkyllinen.

Safiirihortensia ’Blue Bird’ kukkii Suomessa lämpösummasta riippuen loppukesästä tai alkusyksystä aiemman vuoden versoilla isoin, jopa n. 7-15 cm kokoisin, pyörein tasohuiskilokukinnoin. Kukinnossa on isot laitakukat, jotka ovat pölyttäjiä houkuttelevia neuvottomia kukkia. Kasvi onkin usein pölyttäjien mieleen. Tasohuiskilon sisäosassa sijaitsevat pitsimäisesti pienet kaksineuvoiset kukat. Jalohortensioiden tapaan maaperän happamuus vaikuttaa kukkien väriin. Happamassa maassa  reunakukat ovat vaaleansiniset ja kukinnon pienemmät sisäkukat siniset. Sininen väri on voimakkain maaperän PH:n ollessa enintään 5.5. Neutraalissa – emäksisessä maaperässä reunakukat ovat kalpean vaaleanpunaiset ja sisäkukat vaaleanpunaiset. Samanlainen kukkien väritys on useilla safiirihortensian lajikkeilla.  Suotuisalla paikalla ’Blue Bird’ lajikkeen kukinta on runsas. Säistä riippuen kukinta voi kestää suhteellisen pitkään, n. 3-4 viikkoa. Pölytyksen onnistuttua kasvia voivat koristaa syksyllä kukkien paikoilla tasohuiskilomaisesti kuivat noin puolen sentin kokoiset ruskeat siemeniä sisältävät kotahedelmät.  

Safiirihortensia ’Blue Bird’ on melko kestävä ja helppohoitoinen pensas. Se viihtyy suojaisella kasvupaikalla, joka on aurinkoinen tai puolivarjoisa. Parhaiten se viihtyy ravinteikkaassa, humuspitoisessa ja happamassa maassa. Melko pinnallisen juuriston vuoksi kasvupaikan tulisi pysyä tuoreena, mutta läpäisevänä. Aurinkoisella ja paahteisella paikalla maaperän tulisi pysyä melko kosteana. Kasvi ei pidä kuivuudesta varsinkaan kukinta-aikaan. Tuolloin kukinta jää lyhyeksi. Safiirihortensiat ovat alttiita eräille kasvitaudeille, mutta yleensä sillä ei ole huomattavassa määrin ongelmia kasvitautien kanssa. Erilaisia lehtiä vioittavia tuhohyönteisiä, kuten lehtikirvoja voi toisinaan esiintyä. Safiirihortensia ’Blue Bird’ soveltuu suhteellisen pienen kokonsa vuoksi hyvin esim. erilaisiin aidanteisiin. Safiirihortensia ei tarvitse erityistä muotoiluleikkausta. Cain sairaat tai kuivuneet oksat tulisi poistaa. Täysin tuleentuneena kasvi on melko talvenkestävä, mutta ankarina talvina se tarvitsee talvisuojauksen juuristolleen ja maanpäällisille osilleen. Safiirihortensioita voi kasvattaa myös isossa ruukussa ja siirtää talveksi viileähkön sisätilaan.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)
  • USDA 6-9
  • PH suositus:4.4–7.9
  • Aurinkoinen-puolivarjo
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko: C2:30–40 cm

Kuva 1: Emäksisessä maassa kasvavan safiirihortensia 'Blue Bird':in kukkia. Kuvaaja: Niittytila.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW