Pensasväriherne 'Royal Gold' (Genista tinctoria 'Royal Gold')

Pensasväriherne 'Royal Gold' (Genista tinctoria 'Royal Gold')

Pensasväriherne 'Royal Gold' (Genista tinctoria 'Royal Gold')
Pensasväriherne 'Royal Gold' (Genista tinctoria 'Royal Gold')
Tuotekoodi: Royal Gold
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 9,00€
Veroton: 7,26€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pensasväriherne on hernekasveihin (fabaceae) kuuluva varpumainen pensas, joka oli antiikin ajoista lähtien pitkään tärkeä erityisesti keltaisen värjäysaineen lähde. Keltaista väriainetta on saatu varsinkin kasvin kukista, lehdistä ja nuorista versoista. Pensasväriherneen tieteellisen nimen lajimääre ”tinctoria” viittaa tähän ominaisuuteen. Luontaisesti pensasvärihernettä esiintyy suuressa osassa Eurooppaa Uralille asti. Sitä ei kasva kuitenkaan Irlannissa, Alppien vuoristossa eikä Iberian niemimaalla. Skandinaviassa pensasvärihernettä kasvaa paikoin Norjassa ja Tanskassa sekä eräissä eteläisissä ja keskisissä Ruotsin maakunnissa. Luontaisella levinneisyysalueellaan pensasväriherne viihtyy sorateiden reunoilla, kuivilla niityillä ja harvapuustoisissa ja kuivahkoissa tammi- ja mäntymetsissä jopa n. 1600 metrin korkeuteen asti.  Yleensä sitä kasvaa ravinneniukalla maaperällä. Se ei pärjää muualla hyvin kilpailussa muille luonnonvaraisille kasveille. Tieteelle lajin kuvaili aikoinaan jo Carl von Linne teoksessaan "Species plantarum" vuonna 1753. Pensasväriherneestä on kehitetty myös useita puutarhaviljelylajikkeita. Tiivis- ja pyörekasvuisen lajikkeen ’Royal Gold’ valitsi siementaimien joukosta J. Van der Smit vuonna 1960, Reeuwijkissa, Hollannissa. Nykyään se on yksi yleisimmistä pensasväriherneen lajikkeista ellei yleisin.

Pensasväriherne ’Royal Gold’:n kasvunopeus on keskinkertainen. Siitä voi tulla tiheäkasvuinen n. 50-80 cm korkea pallonmuotoinen pensas. Erityisen suotuisalla kasvupaikalla hyvässä maassa se voi yltää kantalajia korkeammaksi, jopa hieman yli metrin korkeaksi. Pensasväriherneen voimakkaasti kasvavat, hennot versot voivat taipua maahan asti voimakkaassa vesisateessa. Pensasväriherne on ns. matalatalvehtija (kamefyytti), jonka talvehtivat silmut ovat maan rajaa korkeammalla, mutta alle 30 cm korkeudella. Väriltään nuoret versot ovat vihreät ja muuttuvat vähitellen harmaanvihreiksi ja uurteisiksi. Sen vuorottain sijaitsevat, n. 4,5 cm pitkät ja sentin leveät, ehytlaitaiset  soikeat – suikeat lehdet ovat väriltään ruohonvihreät. Ne ovat samanväriset molemmilta puolilta. Keski-Euroopassa lehdet voivat olla ainavihannat, mutta Suomessa lehdet putoavat vihreinä maahan syksyllä. Pensasväriherneen juuristo koostuu paalujuuresta, joka voi yltää jopa noin metrin syvyyteen asti sekä harvakseltaan sijaitsevista maanpinnan läheisistä sivujuurista.

Pensasväriherneen kukintaikä voi alkaa suotuisalla paikalla jo n. 2-3 vuotiaana. Se kukkii säistä riippuen heinä-elokuulta alkaen saman vuoden versoila. Kukinta on yleensä runsas.  Kukat sijaitsevat n. 3-6 cm pituisissa tertuissa yleensä uusien vuosikasvaimien kärjissä. Kukinta voi kestää pitkään ja alkaa vielä uudelleen syksyllä, mikäli syksy on lämmin. Pensasväriherneet kukat ovat kaksineuvoisia, melko pieniä, kellomaisia, kullankeltaisia ja hyväntuoksuisia. Lajikkeella ’Royal Gold’ kukat ovat hieman isompia kuin kantalajilla. Kukat houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä. Pölytyksen onnistuttua voi syksyllä kehittyä pieniä palkohedelmiä, jotka sisältävät 5-10 pientä siementä.

Pensasväriherne viihtyy aurinkoisella paikalla. Pensasväriherne ei kasva varjossa. Se on vaatimaton maaperän suhteen. Pensas pystyy sitomaan typpeä juuriston bakteerien avulla. Kasvi parantaa siten myös juuristoa ympäröivän maan ravinnepitoisuutta. Sen vuoksi se viihtyy karuissakin oloissa, kuten kevyessä, kuivahkossa, läpäisevässä hiekka- tai moreenimaassa paahteisella paikalla. Pensasväriherne ei pidä kosteasta kasvupaikasta. Myös talvikosteus on haitallista kasville. Parhaiten pensasväriherne viihtyy kuitenkin humuspitoisessa ja läpäisevässa maassa. Kasvi sietää myös jossain määrin tuulta.  Se sietää myös jossain määrin suolaa ja kestää leikkausta. Kasvi on altis lehtikirvoille ja eräille muille tuhohyönteisille, mutta yleensä niistä ei ole suurta haittaa. Pensasväriherne on myös mm. jänisten ja peurojen herkkua. Ihmisille kasvi on sisäisesti nautittuna kaikilta osiltaan lievästi myrkyllinen.

  • Kasvuvyöhykesuositus I-III
  • USDA 4-9
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6.1-7.8
  • Alkuperämaa:NL

Myyntikoko:

P9:40-50 cm.

Kuva 1: Robert Flogaus-Faust [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW