Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba)

Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba)

Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba)
Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba) Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba)
Tuotekoodi: GINKGO
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 28,00€
Veroton: 22,58€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Neidonhiuspuu on havupuita edeltäneen ikivanhan kasviryhmän ainoa jäljelläoleva laji maailmassa. Fossiililöydöistä tiedetään lajin eläneen jo 270 miljoona vuotta sitten ja on siten vanhin edelleen elossa oleva puulaji. Lajia on esiintynyt laajoilla alueilla ympäri pohjoista pallonpuoliskoa, mm. Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa. Nykyään neidonhiuspuun sanotaan olevan kotoisin Kiinasta, jossa se selviytyi nykypäiviin asti.  Eurooppaan puu tuotiin "uudelleen" 1730. Luonnonpopulaatioiden vähäisyyden vuoksi lajia pidetään erittäin uhanalaisena, vaikkakin viljely ympäri maailmaa on yleistä.Puu kuuluu harvoihin lajeihin, jotka selvisivät Hiroshiman atomipommista vuonna 1945.

Luontaisilla kasvupaikoilla laji kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi, Suomessa puu jäänee suotuisilla kasvupaikoilla muutaman metrin korkuiseksi. Puun kasvutapa vaihtelee kapeasta ja kartiomaisesta hyvin leveään. Puu on hidaskasvuinen, mutta suotuisilla kasvupaikoilla saattaa elää yli 1000-vuotiaaksi.  Puun kesävihannat lehdet ovat viuhkamaiset, kärkilovelliset ja väriltään himmeän vihreät. Pitkinä ja lämpiminä syksyinä lehdet voivat saada keltaisen syysvärin. Puu on kaksikotinen ja tuulipölytteinen. Emipuihin kehittyvät pölytyksen jälkeen 2,5 - 3 cm kokoiset luumulta näyttävät hedelmät, joissa on syötävä ydin.

Neidonhiuspuulla on pitkä historia kansanlääkinnässä Kiinassa. Siemeniä ja lehtiä on käytetty usean eri sairauden hoitoon. Puuainesta on käytetty mm. huonekaluteollisuudessa.

Neidonhiuspuu viihtyy parhaiten hiekkapitoisessa maassa. Tämä johtuu osittain siitä, että se ei siedä talvimärkyyttä. Siksi tulee olla varovainen, erityisesti mikäli käytetään talvisuojausta talvella, jotta olosuhteet eivät pääsisi puulle liian kosteiksi mahdollisten talven suojasääjaksojen aikana. Puu vaatii suojaisan ja valoisan kasvupaikan, sillä se ei viihdy varjossa. Vaatii kastelua ensimmäisinä vuosinaan istutuksen jälkeen. Suomessa Neidonhiuspuu on menestynyt ulkona ilman talvisuojausta mm. Helsingissä. Turussa puolestaan kasvaa tiettävästi n. 4 m korkea neidonhiuspuu poliisitaloa vastapäätä.

  •  USDA 3-8
  • Menestymisvyöhyke (I-II)
  • Ph suositus: 5,5 - 7,5
  • Aurinkoinen ja suojaisa
  • Hiekkapitoinen kasvualusta
  • Alkuperämaa PL

Myyntikoko

C2, ca 40-60 cm, PL, 28 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (19.7.2024).

Foto 1: Sten [CC BY-SA 3.0]

Foto 2: H. Zell [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW