Hapankirsikka ’Chokoladnaja’ (Prunus cerasus ’Chokoladnaja’) "Suklaakirsikka"

Hapankirsikka ’Chokoladnaja’ (Prunus cerasus ’Chokoladnaja’) "Suklaakirsikka"

Hapankirsikka ’Chokoladnaja’ (Prunus cerasus ’Chokoladnaja’) "Suklaakirsikka"
Hapankirsikka ’Chokoladnaja’ (Prunus cerasus ’Chokoladnaja’) "Suklaakirsikka"
Tuotekoodi: Chokoladnaja
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 28,00€
Veroton: 22,58€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

’Chokoladnaja’ on melko uusi venäläinen hapankirsikkalajike vuodelta 1996. Sen venäjänkielinen suklaaseen viittaava nimi juontuu marjojen tummanruskehtavasta väristä. Suomessa sitä markkinoidaan usein venäjänkieliseen nimeensä pohjautuen nimellä ”Suklaakirsikka”. Lajikkeen ovat kehittäneet Venäjän liittovaltion hedelmänjalostusinstituutissa (Всероссийский научно-исследовательский институт селекции плодовых культур), VNIISPK:issa, Orjolissa A.F. Kolesnikova, M.V. Mikheeva ja T.A. Tromifova. ”Suklaakirsikka” -lajike on syntynyt lajikkeiden ’Shirpotreb-chernaya’ ja ’Ljubskaja’ risteytyksen tuloksena. Syntynyt ’Chokoladnaja’-lajike lisättiin paikalliseen alueelliseen rekisteriin vuonna 1996. Lajike on sittemmin saavuttanut suosiota Venäjän lisäksi mm. Suomessa ja Ruotsissa.

Hapankirsikkapuu ’Chokoladnaja’ on suhteellisen nopeakasvuinen, kasvutavaltaan maljamaisesti kasvava, keskinkertaisen tiivisoksainen, ruskean harmahtavarunkoinen pieni puu tai pensas. Siitä tulee yleensä melko matalakasvuinen, vain n. 2-2,5 m korkea kasvi ja se soveltuu siten hyvin pieniinkin puutarhoihin. Hapankirsikan mattavihreät, lievästi toissahaiset lehdet ovat puikeat, samankaltaiset kuin makeakirsikoilla, mutta pienemmät.

”Suklaakirsikka” tulee satoikään suotuisalla paikalla jo n. 3-4-vuotiaana. Lajike kukkii alkukesällä valkoisin sarjakukinnoin, joissa on yleensä 1-3 valkoista kirsikankukkaa kussakin. Lajike on itsepölytteinen, mutta ristipölytys lisää sadon määrää. Suotuisalla paikalla sato on runsas. Sen kauniin tummanpunaiset, täysin kypsinä lähes tummanruskeat, marjat kypsyvät säistä riippuen heinä-elokuun vaihteessa, mutta yleensä hieman aiemmin kuin useimmat muut hapankirsikkalajikkeet. Lajikkeen marjat ovat melko isoja ja pyöreitä. Marjat voivat olla suotuisalla paikalla n. 17 mm pitkiä ja halkaisijaltaan n. 16-20 mm levyisiä sekä painaa keskimäärin n. 3 – 4 grammaa. Kirsikan siemen on pyöreä, keskikokoinen (n. 0,28 g) ja helposti irtoava. Hedelmäliha on tummanpunaista, keskinkertaisen kiinteää ja mehukasta. Myös mehu on tummanpunaista. Raakana marjat ovat kitkerän makuisia. Täysin kypsänä maku on hapankirsikaksi makea (sokeripitoisuus voi olla jopa n. 12,4 %) ja lievästi hapan (happojen osuus n. 1,64 %). Marjat ovat maultaan makeampia kuin useimmat muut hapankirsikat, mutta happamampia kuin useimmat makeakirsikat. ”Suklaakirsikan” jälkimaussa on lisäksi miellyttävä mantelin vivahde. Marjat soveltuvat tuore- ja talouskäyttöön. Marjat soveltuvat hyvin esim. hilloihin, marmelaadeihin, mehuihin ja muihin valmisteisiin. Marjojen kuljetettavuutta heikentää se, että marjat säilyvät jääkaapissa enintään viikon, mutta maku alkaa heikentyä jo sitä ennen.

Hapankirsikkapuu ’Chokoladnaja’ on helppohoitoinen. Se viihtyy ja tuottaa parhaiten satoa aurinkoisella, lämpimällä ja tuulensuojaisella paikalla. Kasvi suosii tuoretta, mutta läpäisevää ja runsasravinteista kasvupaikkaa. Suositeltavin kasvualusta on ravinteikas, hiekkapitoinen savimaa. Vakiinnuttuaan ”Suklaakirsikka” sietää laajan juuristonsa ansiosta myös jonkin verran kuivuutta (muulloin kuin kukinta- ja marja-aikana). Hapankirsikkapuu suositellaan istutettavaksi kohopenkkiin, kuten useimmat hedelmäpuut. Lajike on talvenkestävä, mutta altis useiden kirsikkalajikkeiden tapaan eräille sienitaudeille kuten versotaudille (Monilia laxa). Myös lehtikirvoja ja muita tuhohyönteisiä voi toisinaan esiintyä. Hapankirsikkapuu ’Chokoladnaja’ voi elää noin 15-20-vuotiaaksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV (V)
  • Aurinkoinen
  • PH suositus:6.5–7.8
  • Itsepölytteinen
  • Alkuperämaa: FI

Myyntikoko: C7,5: n. 60–80 cm. Pensasmainen. 

Kuva 1: Copyright Sundbergin taimisto

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW