Suikerosorvarinpensas 'Emerald'n Gold' (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold')

Suikerosorvarinpensas 'Emerald'n Gold' (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold')

Suikerosorvarinpensas 'Emerald'n Gold' (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold')
Suikerosorvarinpensas 'Emerald'n Gold' (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold')
Tuotekoodi: Emerald'n Gold
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 8,50€
Veroton: 6,85€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Suikerosorvarinpensas on kotoisin Itä- ja Etelä-Aasiasta, mm. Pakistanista, Kiinasta, Koreasta, Indonesiasta, Filippiineiltä ja Japanista.  Luontaisella levinneisyysaluellaan se kasvaa pensaikkoalueilla ja metsissä 3400 metrin korkeuteen asti. Lajikkeen tieteellisen nimen lajimääre Fortunei kunnioittaa kasvitieteilijä Robert Fortunea, joka vuonna 1907 toi kasvin Kiinasta länsimaihin. Suikerosorvarinpensaasta on kehitetty paljon eri lajikkeita. Yksi suosituimmista lajikkeista Euroopassa on tällä hetkellä amerikkalainen keltakirjavalehtinen ’Emerald’n Gold’. Sen toi markkinoille Corliss Brothers - taimisto Yhdysvalloissa, Massachusettsissa vuonna 1967. 

Suikerosorvarinpensas on kasvupaikasta ja kasvatustavasta riippuen koristeellinen puuvartinen köynnös, suikertava maanpeitekasvi tai pieni pensas. Luontaisesti se kasvaa yleensä metsänpohjaa peittävänä kasvustona ja tarttuu vastaantulevaan kasvustoon ilmajuurillaan kiinnittyen suoraan puiden rungoille tai isoja kiviä vasten, samalla tavoin kuin esim. raatihuoneenvilliviini (Parthenocissus tricuspidata), muratit (Hedera sp.) tai köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp.  petiolaris). Tällöin se pääsee valoon ja lehdet suurenevat ja versot paksuuntuvat ja kasvutapa muuttuu enemmän pensasmaiseksi kuin köynnösmäiseksi ja kasvi saavuttaa tällöin aikuisiän. Kasvi pystyy muodostamaan myös normaaleja juuria kiipimäjuurillaan, mikäli ne läpäisevät maanpinnan. Suikerosorvarinpensasta pidetään hyvänä vaihtoehtona muratille (Hedera sp.), sillä se on talvenkestävämpi ja kasvutavaltaan (mm. nuoruus- ja aikuisvaiheineen) samankaltainen ainavihanta köynnös. 

Suikerosorvarinpensaslajike 'Emerald'n Gold' on melko hidaskasvuinen. Kasvunopeus voi olla n. 10 cm vuodessa. Siitä voi pensasmaisena tulla Suomessa n. 0,3 – 0,5 m korkea ja 0,8-1,2 metriä leveä, tiheäkasvuinen pensas. Köynnöksenä kasvatettaessa siitä voi tulla jopa n. 2,5 – 3 m korkea. Suikerosorvaripensaan juuristo koostuu vanhemmiten syvälle menevistä paalujuurista sekä tiheäkasvuisesta ja pääosin pinnallisesta ohuesta juuristosta. Kasvin versot ovat nuorena vihreitä ja muuttuvat vanhemmiten harmaanruskeiksi. Suikerosorvaripensas ’Emerald’n Gold’ :n vastakkain sijaitsevat hieman nukkaiset, kiiltävät lehdet ovat ainavihannat. Lehdet ovat muodoltaan soikeat ja hieman kuperat. Lehtilapa on noin 2,2–3,5 cm pitkä ja 1,5-2 cm leveä sekä lievästi sahalaitainen. Lehdet ovat keltakirjavat; keskeltä tummanvihreät ja reunoja kiertää n. 2-4 mm leveä sitruunankeltainen reunus. Yksittäiset lehdet voivat olla kokonaan keltaisiakin. Syksyllä lehdet saavat vaaleanpunertavan-punertavan värityksen.  

Suikerosorvaripensas saavuttaa kukintaiän vasta kun kasvi on saavuttanut aikuisiän. Kasvi ei välttämättä saavuta aikuisikää lainkaan vaan pysyy nuoruusvaiheessa. Aikuisiässä kasvi mm. muuttuu enemmän pensasmaiseksi. Kasvi kukkii Suomessa säistä riippuen alkukesällä. Harvakseltaan sijaitsevat pienet kukat ovat lähes huomaamattomat, valkovihreät ja litteät. Kasvi on yksikotinen ja kukat ovat kaksineuvoisia. Mikäli pölytys onnistuu, kukista voi kehittyä harvakseltaan valkoisia sorvarinpensaille tyypillisiä näyttäviä kulmikkaita kotahedelmiä.  Avautuessaan ne paljastavat oranssinvärisen siemenvaipan. Siemenvaipat säilyvät kasvissa pitkälle talveen. Hedelmä, niin kuin koko kasvi, on lievästi myrkyllinen.  

Suikerosorvarinpensas ’Emerald’n Gold’ sietää varjoistakin kasvupaikkaa, mutta parhaiten se viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Lehtien värien kontrasti on voimakkain aurinkoisella paikalla. Varjoisella paikalla lehdet eivät ole yhtä kirkkaanväriset.  Suikerosorvarinpensas pärjää monenlaisessa maaperässä, mutta viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, humuspitoisessa ja lievästi kosteassa, mutta läpäisevässä maaperässä. Kasvi ei siedä seisovaa vettä. Nuoret, vakiintumattomat taimet tarvitsevat ajoittaista kastelua varsinkin kuivina kausina. Vanhemmiten kasvit sietävät voimakkaan juuriston ansiosta paremmin kuivuutta. Kasvin talvenkestävyys on kohtalainen, ja se paranee iän myötä. Nuoret taimet voivat tarvita kylminä talvina talvisuojauksen. Lajike ei pidä myöskään myöhäisistä keväthalloista. Nuorena kasvi on hyvä suojata myös kevätauringolta. Kasvi sietää myös kaupunkiolosuhteita ja myös juuristokilpailua muiden puiden kanssa. Suikerosorvarinpensas ’Emerald’n Gold’ sietää hyvin leikkausta, vaikkakaan se ei yleensä tarvitse sitä. Kasvia on helppo lisätä pistokkaista. Lajike soveltuu myös ruukussa kasvatettavaksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-III 
  • USDA 5-9
  • PH suositus: 6–8
  • Aurinkoinen-varjoinen
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko P9:15–20 cm.

Kuva: Niittytila

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW