Makeakirsikkapuu ’Plena’ (Prunus avium ’Plena’)

Makeakirsikkapuu ’Plena’ (Prunus avium ’Plena’)

Makeakirsikkapuu ’Plena’ (Prunus avium ’Plena’)
Makeakirsikkapuu ’Plena’ (Prunus avium ’Plena’)
Tuotekoodi: Plena
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Makeakirsikkalajike ’Plena’ on vanha koristekirsikkalajike Ranskasta n. vuoden 1700 – tienoilta. Lajikkeen kasvunopeus on keskinkertainen-nopea. Vuosittainen kasvunopeus voi parhaimmillaan olla n. 10–30 cm. Suomessa siitä voi suotuisalla paikalla kasvaa ajan mittaan jopa n. 6-8 m korkea ja n. 4-6 metriä leveä puu. Nuorena puu on melko pystykasvuinen, mutta vanhemmiten alaoksat muuttuvat vaakasuoriksi tai hieman roikkuviksi, jolloin puu muuttuu ulkomuodoltaan enemmän kartiomaiseksi. Luonteenomaista puulle on voimakas runkojohteisuus. Nuorena runko on kauniin kiiltävän punaruskea, mutta muuttuu iän myötä harmahtavaksi. Makeakirsikkapuu ’Plena’:n lehdet ovat n. 7-10 cm pitkät, soikeanmuotoiset ja sahalaitaiset. Lehdet puhkeavat vaaleanvihreinä, mutta lehtien vanhetessa ne muuttuvat vähitellen keskivihreiksi. Lehtien syysväritys on keltainen tai keltaoranssi. Puu muodostaa suhteellisen syvälle yltävän paalujuuren sekä voimakkaita sivujuuria.

Makeakirsikka ’Plena’:n koristearvo pohjautuu runsaaseen kukintaan keväällä lehtien jo puhjettua. Valkoiset kerrotut kukat sijaitsevat tiheissä roikkuvissa huiskiloissa. Lähes tuoksuttomat kukat ovat kooltaan n. 2-3 cm kokoisia. Puu voi kirjaimellisesti peittyä kokonaan kukintojen alle. Kukinta kestää jonkin verran pidemään kuin kantalajilla; säistä riippuen n. 7-21 päivää. Puu kukkii hieman myöhemmin keväällä kuin useimmat japanilaiset koristekirsikat. Kukat sietävät myös hieman pakkasta. Makeakirsikka 'Plena' onkin hyvä vaihtoehto eräille arempina pidetyille japanilaisille koristekirsikkapuille. Lajikkeen kerrotut, steriilit kukat merkitsevät sitä, että kasvi ei tuota lainkaan hedelmiä, mikä voi olla hyvä asia esim. jos puu sijaitsee käytävien tai pysäköintialueiden vieressä. Puun kukintaikä voi alkaa melko aikaisin, jo n. 3-5 vuotiaana.

Makeakirsikkapuu ’Plena’ viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Se viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, syvässä, hieman kosteassa, mutta läpäisevässä maaperässä. Kasvi ei viihdy tiiviissä savimaassa. Maaperän tulisi olla neutraali – emäksinen. Makeakirsikka ’Plena’ ei siedä tiesuolaa.

  • Menestymisvyöhyke: I-(II-III)
  • USDA 5
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 5,6–7,5
  • Perusjuuri: Prunus avium
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5: n. 80-120 cm. Valitettavasti tämä koko ei ole saatavilla talvehtimisongelmien vuoksi.

Foto: Dominic Alves [CC BY-SA 2.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW