Ptelea (Ptelea trifoliata)

Ptelea (Ptelea trifoliata)

Ptelea (Ptelea trifoliata)
Ptelea (Ptelea trifoliata)
Tuotekoodi: Ptelea trifoliata
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 14,00€
Veroton: 11,29€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Ptelea kuuluu ruutakasveihin (Rutaceae), kuten esim. korkkipuut (Phellodendron sp.) ja sitruspuut (Citrus sp.). Nykyään pteleaa voi pitää eräänlaisena kotiinpalanneena pakolaisena. Eoseenikaudella (n. 57–35 miljoona vuotta sitten) sitä kasvoi Keski-Euroopassa asti. Suurten ilmastollisten ja geomorfologisten muutosten vuoksi kasvi vetäytyi ja selviytyi nykyaikaan asti ainoastaan Pohjois-Amerikassa. Siellä se kasvaa luontaisesti Kanadan eteläosissa, Yhdysvaltojen keski- ja kaakkoisosissa sekä meksikossa. Sitä tuotiin ”takaisin” Englantiin jo 1700-luvulla ja myöhemmin muihin Euroopan maihin.

Kotiseudullaan pteleasta tulee noin 5 metriä korkea ja 3-5 m leveä pieni puu tai pensas. Suomessa se jäänee pensaaksi. Kasvi on melko hidaskasvuinen. Pensas on kolmilehdykkäinen, mihin viittaa myös lajimääre ”trifoliata” tieteellisessä nimessä. Ptelean lehdykät avautuvat melko myöhään alkukesällä. Ne ovat päältä kiiltävän vihreät ja alapuolelta vaaleammat. Lehdykät ovat kooltaan 1-10 cm.

Ptelea kukkii keskikesällä melko huomaamattomin, 1-2 cm kokoisin kellertävin, tuoksuvin kukin. Kukat houkuttelevat pölyttäjähyönteisia. Ne ovat kaksineuvoisia. Kukista kehittyvät syksyllä jalavan siementä muistuttavat pallepähkylä siemenet. Myös kasvin sukunimiosa (ja suomessa käytössä oleva nimi) ptelea viittaa kreikankieliseen lehtojalavaa tarkoittavaan nimeen siemenien yhdennäköisyyden vuoksi. Ptelean eri osia on käytetty perinteisessä kansanlääkinnässä vuosisatojen ajan erilaisten sairauksien hoitoon Pohjois-Amerikassa. Sen siemeniä on käytetty myös humalan korvikkeena oluen valmistuksessa Pohjois-Amerikassa.

Ptelea viihtyy aurinkoisessa, puolivarjoisessa ja varjoisessa kasvupaikassa. Suomessa kasvupaikan tulisi olla kuitenkin aurinkoinen, lämmin ja suojainen. Maaperän tulisi olla tuore, mutta olla läpäisevä, sekä ravinteikas.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)
  • USDA: 4-9
  • Aurinkoinen
  • Ph suositus: 5.1–7.8
  • Alkuperämaa FI

Myyntikoko:

C1-C2: ca. 10 – 20 cm, 14 €, FI. 

Kuva: Аимаина хикари [Public Domain]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW