Euroopansorvarinpensas (Euonymus europaeus)

Euroopansorvarinpensas (Euonymus europaeus)

Euroopansorvarinpensas (Euonymus europaeus)
Euroopansorvarinpensas (Euonymus europaeus)
Tuotekoodi: Euonymus europaeus
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopansorvarinpensas on levinnyt laajalle alalle Eurooppaa Irlannista ja Pohjois-Espanjasta lännessä Länsi-Venäjälle ja Kaukasiaan asti idässä. Pohjoisessa sen luontainen levinneisyysalue yltää Etelä-Ruotsiin ja Etelä-Viroon. Viljeltynä se menestyy huomattavasti pohjoisempanakin. Luontaisella levinneisyysalueella sitä kasvaa aluskasvina lehti- ja sekametsissä sekä yleisesti myös erilaisilla joutomailla. Puu on saanut nimensä siitä, että sen luun kova puuaines soveltuu hyvin sorvaukseen. Puuainesta on käytetty mm. neulepuikkojen, hammastikkujen ja piipunvarsien valmistukseen.

Euroopansorvarinpensas on suhteellisen nopeakasvuinen. Suomessa siitä tulee n. 2-5 metriä korkea. Kasvin versot kasvavat ylöspäin, minkä ansiosta siitä tulee pystykasvuinen monirunkoinen kesävihanta pensas tai pieni puu. Sen runko on sileä ja sen versot ovat nuorena vihreät ja muuttuvat vanhemmiten ruskeiksi. Euroopansorvaripensaalla on keskisyvä juuristo, tiheimmillään se on lähellä maanpintaa. Kasvin ehyet, vihreät lehdet kasvavat vastakkain ja ovat muodoltaan kapeansoikeat tai vastapuikeat, laidasta pienihampaiset ja enintään 10 cm pitkät. Lehdet saavat syksyllä kauniin kelta-punaisen syysvärityksen.

Euroopansorvarinpensas kukkii alkukesällä. Sen pienet, noin sentin kokoiset, kaksineuvoiset vaaleanvihreät-kellertävät kukat sijaitsevat lehtihangoissa 3-9 kukan kukinnoissa. Euroopansorvarinpensaan koristearvo perustuu suurelta osin sille ominaisiin, pensasta syksyllä koristaviin kauniisiin, n. 1,5 cm kokoisiin, kotahedelmiin. Ne ovat vaaleanpunaisia ja kulmikkaita. Avautuessaan ne paljastavat oranssinvärisen siemenvaipan. Hedelmä, niin kuin koko kasvi, on myrkyllinen.

Euroopansorvarinpensas on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Se viihtyy parhaiten runsasravinteisessa maassa. Maaperän tulisi olla tuoretta-kosteaa sekä läpäisevää. Kasvi sietää myös tilapäistä tulvimista. Se viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Voimakkaimmat syysvärit se saa aurinkoisessa paikassa.

  • Menestymisvyöhyke I-IV 
  • USDA 4
  • PH suositus: 5 - 8
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • ​Alkuperämaa PL/FI

Myyntikoko

1. C7,5:200-220 cm, 25 €

Kuva: H. Zell [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW