Kartiotalvitammi (Quercus petraea 'Westcolumn')

Kartiotalvitammi (Quercus petraea 'Westcolumn')

Kartiotalvitammi (Quercus petraea 'Westcolumn')
Kartiotalvitammi (Quercus petraea 'Westcolumn')
Tuotekoodi: Westcolumn
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Talvitammi kasvaa suuressa osassa Keski-Eurooppaa. Talvitammen luontaisen levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee Skandinaviassa, Etelä-Ruotsissa ja Norjan rannikolla noin 61°N leveyspiirille saakka. Talvitammi selviää istutettuna kuitenkin huomattavasti pohjoisempana. Suomessa se menestyy ainakin Keski-Suomeen asti. Talvitammi ja metsätammi ovat läheistä sukua toisilleen ja ne risteytyvät keskenään. Talvitammi eroaa metsätammesta siinä, että sen lehdillä on pidempi ruoti (n. 1-2 cm) ja terhot ovat varrettomia. Lehdet ovat myös tasapaksumpia ja ne ovat enemmän liuskoittuneita (5-9 liuskaa). Talvitammen lehdet yleensä ruskistuvat ja kuivuvat puuhun päin. Suuri osa niistä säilyy puussa ruskeina pitkälle kevääseen, erityisesti nuorissa puissa. Kartiotalvitammi on kehitetty Trompenburgin kasvitieteellisessä puutarhassa Hollannissa vuonna 1961.

Kartiotalvitammi kasvaa Suomessa n. 6 – 8 metriä korkeaksi ja n. metrin leveäksi. Kasvuvauhti on keskinkertainen. Kartiotalvitammen voimakkaat oksat kasvavat melko jyrkässä kulmassa ylöspäin, minkä ansiosta puusta tulee kapean pylväsmäinen.

Kartiotalvitammen kiiltävät lehdet ovat harmaanvihreitä päältä ja alapuolelta hieman vaaleampia. Sen lehdet ovat kapeampia kuin kantalajin ja vain vähän liuskoittuneita. Lehtilapa on kooltaan noin 8–12 cm pitkä ja n. 4 cm leveä. Lehtiliuskat ovat pyöreä- tai tylppäkärkisiä. Lehtisuonet ulottuvat liuskojen kärkiin tai niiden välisiin loviin. Lehtien syysväri on ruskeankeltainen.

Kartiotalvitammi on yksikotinen ja tuulipölytteinen. Puu kukkii alkukesällä samoihin aikoihin lehtien puhkeamisen kanssa. Hedenorkot ovat keltavihreitä, n. 5-8 cm pitkiä. Punertavat emikukat ovat pieniä ja lähes huomaamattomia. Tammenterhot kehittyvät pölyttyneistä emikukista. Ne ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat kypsyessään vähitellen ruskeiksi. Ne ovat hieman pienempiä kuin metsätammen terhot. Terhot kypsyvät yleensä lokakuussa. Kypsyttyään ne putoavat maahan.

Talvitammi viihtyy aurinkoisella sekä lämpimällä paikalla. Talvitammi pärjää myös hieman kuivilla kasvupaikoilla.Talvitammi ei ole vaativainen kasvupaikan suhteen, se viihtyy myös kivikkoisessa ja vähämultaisessa maassa (Sen tieteellisen nimen lajimääre ”petraea” viittaa kivisiin kasvupaikkoihin).

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA: 5
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6.1–7.8
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko: C5, 180-200 cm. Valitettavasti ei saatavilla kaudella 2024.

Kuva: Chell Hill [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW