Japaninjalopähkinä (Juglans ailanthifolia)

Japaninjalopähkinä (Juglans ailanthifolia)

Japaninjalopähkinä (Juglans ailanthifolia)
Japaninjalopähkinä (Juglans ailanthifolia) Japaninjalopähkinä (Juglans ailanthifolia)
Tuotekoodi: Juglans ailanthifolia
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Japaninjalopähkinä on Japanista ja Sahalinilta kotoisin oleva melko nopeakasvuinen puu. Muiden jalopähkinöiden tapaan sillä on taipumus kasvattaa voimakas paalujuuri. Tämä osaltaan edesauttaa puun voimakasta kasvua. Vakiinnuttuaan puu saattaa suotuisalla paikalla kasvaa vuodessa jopa n. metrin verran pituutta. Suomessa puu kasvaa n. 8-12 metriä korkeaksi. Puun isot, parhaimmillaan n. 50 cm – 100 cm mittaiset kerrannaislehdet luovat eksoottisen vaikutelman. Kerrannaislehdet sisältävät n. 9–21 lehdykkää. Yksittäiset lehdykät ovat n. 7-16 cm pitkiä ja 3-5 cm leveitä. Lehtien syysväri on keltainen, mutta pakkasenarkoina ne saattavat pudota usein vihreinä syksyn ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Puun lehdistön ja juuriston alueelle erittämä juglone niminen yhdiste ehkäisee eräiden muiden kasvien kasvua puun välittömässä läheisyydessä.

Japaninjalopähkinä on yksikotinen ja tuulipölytteinen. Puu kukkii yleensä lehtien puhkeamisen aikoihin. Hedenorkot ovat keltaiset n. 10–20 cm pitkät ja punaiset emikukinnot n. sentin mittaiset. Vaikka puu on yksikotinen, sen hedenorkot ja pienet emikukat avautuvat usein hieman eriaikaan, minkä vuoksi yksi puu ei välttämättä riitä, mikäli halutaan varmistaa hedelmäsato.  Pölyttyneistä emikukista kehittyy vihreän syömäkelvottoman mehevän kuoren peittämä pyöreä siemen eli luuhedelmä. Tämä kovakuorinen syötävä pähkinä on sukulaistaan saksan(jalo-)pähkinää  (juglans regia) pienempi, n. 2-3 cm kokoinen.

Japaninjalopähkinä tarvitsee aurinkoisen ja suojaisen kasvupaikan. Sen isot lehdet katkeavat helposti tuulessa. Kasvupaikan tulee olla syvämultainen, runsasravinteinen ja tuore sekä läpäisevä.

  •     Menestymisvyöhyke I-III (IV)
  •     USDA 4-8   
  •     Ph suositus 6-7
  •     Aurinkoinen tai puolivarjoinen ja suojaisa
  •     Alkuperämaa: FI

Myyntikoko

C2:10-20 cm. FI, Siemenalkuperä Turku. Ruukutettu kesällä. 15 €. 

KUVA 4: Pähkinälajikkeiden ja -lajien kokoeroja vuoden 2019 sadossa taimistollamme Bergössä.

 
 

 

 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW