Kaljukultasade (Laburnum alpinum)

Kaljukultasade (Laburnum alpinum)

Kaljukultasade (Laburnum alpinum)
Kaljukultasade (Laburnum alpinum)
Tuotekoodi: Laburnum alpinum
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 30,00€
Veroton: 24,19€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kaljukultasade on kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopan vuoristoseuduilta. Luontaisella levinneisyysalueellan siitä voi kasvaa n. 7 metriä korkea pieni pensas tai puu. Suomessakin se voi suotuisella kasvupaikalla kasvaa 4-7 m korkeaksi, yleensä monirunkoiseksi pensaaksi.  Se kuuluu hernekasveihin (Fabaceae) ja pystyy hyödyntämään maaperän baktereeita typen sidonnassa.  Sen lehdet koostuvat kolmesta,hieman apilamaisesta (Trifolium sp.), noin 2 -8 cm pitkästä  ja 1,5 – 3 cm leveästä soikeasta ja pyöreäkärkisestä päältä syvänvihreästä ja alta harmaan-sinivihreästä lehdykästä.

Pensaan koristearvo perustuu kuitenkin sen alkukesään ajoittuvaan kukintaan. Kukinto koostuu 15-30 cm pitkistä keltaisista alaspäin roikkuvista kukkatertuista. Yksittäiset kukat ovat kooltaan n. 14-18 mm pituisia ja hyvänhajuisia.  Kukinto kestää muutaman viikon. Kukat ovat kaksineuvoisia ja syksyllä niistä kehittyvät hernekasveille tyypilliset palot.

Kaljukultasade on kaikilta osiltaan hyvin myrkyllinen ihmiselle, varsinkin siemenet.  Sen sijaan se maistuu monelle eläimelle, kuten jäniksille ja siksi tulisikin suojata talveksi esim. verkoilla. Kaljukultasadetta pidetään kestävimpänä kultasateista. Se vaatii Suomessa kuitenkin lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Kasvi on matalajuurinen, mutta se sietää vakiinnuttuaan myös jonkin verran kuivuutta. Se ei pidä märästä maasta. Kultasateet viihtyvät kalkkipitoisella maalla. Kasvi pitää ravinteikkaasta maasta, mutta tyytyy myös vähäravinteiseen kasvualustaan.

  • USDA 5-8
  • Menestymisvyöhyke I-IV
  • PH suositus: 6,2 – 8
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko: Avojuurinen 100-125 cm. Valitettavasti ei saatavilla kaudella 2024. Saatavilla olisi riippakultasateita: https://www.niittytila.com/index.php?route=product/product&product_id=675

Kuva: Etienne [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW