Mustaselja ”Sampo” (Sambucus nigra)

Mustaselja ”Sampo” (Sambucus nigra)

Mustaselja ”Sampo” (Sambucus nigra)
Mustaselja ”Sampo” (Sambucus nigra) Mustaselja ”Sampo” (Sambucus nigra)
Tuotekoodi: SN Sampo
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 20,00€
Veroton: 16,13€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Sampo on tanskalainen mustaseljalajike, jota suositaan ammattiviljelmillä.  Lajike on voimakaskasvuinen, mutta jää matalammaksi kuin muut lajikkeet ja luonnonkanta. Sampo kasvaa noin 2-3 m korkeaksi ja noin 2 metriä leveäksi pensaaksi.  Sampo -lajike on luonnonkantaa pystykasvuisempi ja hyvin haaroittuva.  

Sampo kukkii kesä-heinäkuussa. Lajike on itsepölytteinen. Kukat ovat valkoiset ja hyväntuoksuiset. Sampon kukkatertut ovat luonnonkantaa suuremmat. Sampon suuret kukkatertut sisältävät lisäksi enemmän aromiaineita, minkä vuoksi lajike on suosittu kauppaviljelmillä Tanskassa. Kukkia voidaan käyttää esim. mehuun ja teehen. Sampon luonnonkantaa lähes tuplasti suuremmat marjat kypsyvät pääsääntöisesti muita lajikkeita aiemmin, elo- syyskuussa. Tosin marjoilla on taipumusta varista ennen aikojaan. Raa`at vihreät ja punaiset marjat ovat myrkyllisiä. Marjat ovat kypsinä mustia ja syötäviä. Siemenet tulee poistaa ennen käyttöä. Sampon marjat ovat makeampia kuin luonnonkannan. Lajike on hyvin satoisa. Marjat sopivat mm. hilloihin tai mehuun. Mustaseljan marjoja on käytetty myös rohtoina alentamaan kuumetta ja puhdistamaan elimistöä. Marjat sisältävät paljon C-vitamiinia. Sampo tulee satoikäiseksi melko nuorena.

Sampo on tavanomaista vastustuskykyisempi kirvoja ja hedelmäpuupunkkia vastaan. Mustaselja viihtyy niin aurinkoisella kuin puolivarjoisella paikalla. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteassa ja kevyesti happamassa maassa.

  • Menestymisvyöhyke: I-II
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Ph suositus: 5.5–6.5
  • Alkuperämaa: Puola

Myyntikoko astia c5, 60-80 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2018 | design: Design Studio WWW