Kartiomarjakuusi 'Hicksii' (Taxus × media 'Hicksii')

Kartiomarjakuusi 'Hicksii' (Taxus × media 'Hicksii')

Kartiomarjakuusi 'Hicksii' (Taxus × media 'Hicksii')
Kartiomarjakuusi 'Hicksii' (Taxus × media 'Hicksii')
Tuotekoodi: Hicksii
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 16,00€
Veroton: 12,90€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kartiomarjakuusi 'Hicksii' on syntynyt n. vuonna 1900 kääpiömarjakuusen (Taxus cuspidata 'nana') ja euroopanmarjakuusen (taxus baccata) risteytyksenä. Markkinoille sen toi Hick's Nursery – taimisto Yhdysvalloissa vuonna 1923. Euroopassa ja Yhdysvalloissa se on suosittu koristepuu. 'Hicksii'  lajike on yksi yleisimmistä marjakuusilajikkeista. Pystykasvuisuutensa vuoksi sitä on käytetty perinteisesti aitakasvina ja muotopuutarhoissa muotoiltuina puksipuiden (buxus) tapaan, sillä puu sietää vielä vanhanakin hyvin leikkausta.

Kartiomarjakuusi on hidaskasvuinen ja pitkäikäinen pensas tai pieni puu. Sen oksat kasvavat ylöspäin, minkä ansiosta puusta tulee suppilomainen tai leveän pylväsmäinen. Siitä tulee parhaimmillaan n. 2-4 metriä korkea ja 1-1,5 metriä leveä ainavihanta, tiheäkasvuinen havupuu. Sillä on iso juuristo ja ensimmäisinä vuosina kasvu keskittyy pääosin juuristoon. Voimakkaan juuristonsa ansiosta puu kestää vanhemmiten hyvin vaihtelevia olosuhteita.

Kartiomarjakuusen lehtimäiset, tummanvihreät, päältä kiiltävät neulaset ovat n. 2,5 cm pitkät ja n. 2-3 mm leveät. Ne ovat myrkylliset, kuten siemenvaippaa lukuun ottamatta koko kasvi. Marjakuuset ovat pääosin kaksikotisia. Kartiomarjakuusi 'Hicksii' on emikasvi. Kehätön vihreä emikukka on kooltaan 1-1,5 mm. Pölyttynyttä emikukkaa ympäröi punainen mehevä suomu, josta kehittyy siemenen ympärille marjaa muistuttava, päistään avoin n. 8-15 mm pitkä siemenvaippa. Sen maku on linnuille mieleen. Siemenet kypsyvät 6-9 kuukauden kuluttua pölytyksestä.

Kartiomarjakuusi viihtyy varjoisassa – puolivarjoisassa kasvupaikassa. Varsinakaan nuorena puu ei viihdy täysin aurinkoisella kasvupaikalla. Maaperän tulisi olla syvämultainen, ravinteikas, hieman kalkkipitoinen, tuore ja läpäisevä. Se sietää huonosti kuivuutta nuorena, mutta ei siedä myöskään seisovaa vettä. Kartiomarjakuusi soveltuu myös ruukkukasviksi. Nuorena kartiomarjakuusi tulisi suojata kuivattavalta kevätauringolta.

  • Menestymisvyöhyke: I-III(IV)
  • USDA 5
  • Puolivarjo-varjo
  • PH suositus: 6–7,8

Myyntikoko C3, 40–50 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW