Euroopanmarjakuusi (Taxus baccata)

Euroopanmarjakuusi (Taxus baccata)

Euroopanmarjakuusi (Taxus baccata)
Euroopanmarjakuusi (Taxus baccata) Euroopanmarjakuusi (Taxus baccata)
Tuotekoodi: taxus baccata
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 8,00€
Veroton: 6,45€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanmarjakuusta kasvaa luontaisesti isolla alueella Länsi-Euroopasta itäiseen Keski-Eurooppaan sekä Etelä-Euroopasta Ruotsin rannikkoalueille Gävlen lähettyville saakka, Virossa hiiden- ja saarenmaalle asti sekä Suomessa Ahvenanmaalle saakka.  Luonnonvaraisena se on kuitenkin melko harvinainen. Luonnonvaraisena se on Ahvenanmaalla ja pääosin Ruotsissa rauhoitettu. Euroopassa se on suosittu koristepuu. Sitä on käytetty perinteisesti aitakasvina ja muotopuutarhoissa muotoiltuina koristeina puksipuiden (buxus) tapaan, sillä puu sietää vielä vanhanakin hyvin leikkausta.

Euroopanmarjakuusi on hidaskasvuinen ja pitkäikäinen pensas tai pieni puu. Se voi elää n. 400–600 vuotiaaksi ja vanhemmaksikin. Euroopan vanhimpiin kuuluu Skotlannissa kasvava marjakuusi, jonka iäksi on arvioitu n. 2000 vuotta. Vanhimmat puut Euroopassa ovat jopa 10–20 metriä korkeita. Suomessa se jäänee enintään n. 1-5 metriä korkeaksi pensaaksi. Sillä on iso juuristo ja ensimmäisinä vuosina kasvu keskittyy pääosin juuristoon. Voimakkaan juuristonsa ansiosta puu kestää vanhemmiten hyvin vaihtelevia olosuhteita.

Ainavihannan euroopanmarjakuusen lehtimäiset, tummanvihreät, päältä kiiltävät neulaset ovat 1,5 – 3,5 cm pitkät ja 2-3 mm leveät. Ne ovat myrkylliset, kuten siemenvaippaa lukuun ottamatta koko kasvi. Marjakuusi on pääosin kaksikotinen, mutta vanhemmat yksilöt voivat muuttua yksikotiseksi tai muuttaa sukupuoltaan. Suotuisissa olosuhteissa Euroopanmarjakuusi alkaa kukkia n. 15–30 vuotiaana.  Puu valmistautuu kukintaan jo alkusyksystä ja kukkii aikaisin keväällä huhti-toukokuussa. Kehätön vihreä emikukka on kooltaan 1-1,5 mm. Kellertävät hedekukat ovat pallomaisia, n. 3-6 mm pituisia. Pölyttynyttä emikukkaa ympäröi punainen mehevä suomu, josta kehittyy siemenen ympärille marjaa muistuttava, päistään avoin n. 8-15 mm pitkä siemenvaippa. Sen maku on linnuille mieleen. Siemenet kypsyvät 6-9 kuukauden kuluttua pölytyksestä.

Euroopanmarjakuusi viihtyy varjoisassa – puolivarjoisassa kasvupaikassa. Varsinakaan nuorena puu ei viihdy täysin aurinkoisella kasvupaikalla. Maaperän tulisi olla syvämultainen, hieman kalkkipitoinen, tuore ja läpäisevä. Sietää huonosti kuivuutta nuorena.

  • Menestymisvyöhyke: I-II
  • USDA 5-7 
  • Puolivarjo-varjo
  • PH suositus: 6–8,5

Myyntikoko: p9-c1: n. 20 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW