Aitopihta (kuningaspihta) (Abies procera)

Aitopihta (kuningaspihta) (Abies procera)

Aitopihta (kuningaspihta) (Abies procera)
Aitopihta (kuningaspihta) (Abies procera) Aitopihta (kuningaspihta) (Abies procera)
Tuotekoodi: Abies procera
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Ainavihanta aitopihta on pohjoisamerikkalainen havupuu, jonka luontainen levinnäisyysalue sijoittuu suppealle rannikkokaistaleelle Pohjois-Kaliforniasta Washingtonin osavaltioon ulottuen paikoin myös Kanadan puolelle Brittiläiseen Kolumbiaan. Puu on korkeimmaksi kasvava pihta; luontaisella levinnäisyysalueellaan se voi kasvaa jopa 90 metriä korkeaksi. Suomessa puu jäänee pienikokoiseksi. Suotuisissa olosuhteissa puu voi kotiseudullaan elää jopa 600 vuotiaaksi.

Kasvutavaltaan aitopihta on nuorena kartiomainen, mutta muuttuu vanhemmiten pylväsmäiseksi. Oksat kasvavat usein vaakasuoraan. Puun kaarna on nuorena harmaanruskeaa ja iän myötä punertavan ruskeaa ja halkeilevaa. Litteät neulaset ovat vihreitä – sinivihreitä ja alapuolella on kaksi valkeaa juovaa. Neulaset sijaitsevat vuosikasvaimissa hyvin tiheästi sojottaen joka suuntaan. Ne ovat kooltaan noin 2-3 cm pitkiä. Neulaset kuivuvat varisematta paikoilleen, minkä vuoksi puu on suosittu joulukuusena lämpimämmissä maissa.  Aitopihta on yksikotinen ja tuulipölytteinen. Pölyttyneet kävyt kypsyvät saman vuoden syksyllä. Kartiomaiset pystykasvuiset kävyt ovat aluksi vihertäviä ja lopulta kellanruskeita. Ne ovat kooltaan n. 10–25 cm pitkiä ja n. 5-7 cm leveitä ja siten suurimpia tunnettuja kuusenkäpyjä.

Aitopihta viihtyy puolivarjoisessa, suojaisessa paikassa.  Se tarvitsee talvella suojaa erityisesti kevätauringolta ja kuivattavilta tuulilta.  Maaperän tulisi olla tuore ja keski- tai runsasravinteinen ja syvämultainen sekä läpäisevä. Pinnallisen juuriston vuoksi ei viihdy kuivassa maaperässä. Puu on talvenarka, mutta mielenkiintoinen kokeilukasvi.

  • Puolivarjoinen
  • Menestymisvyöhyke: (?)
  • USDA: 5–6
  • PH suositus: 5–7
  • Alkuperämaa: DE/FI

Myyntikoko:

1. Ruukutettu keväällä: C1-C2:20-40 cm. 12 €.

2. C2:20-30 cm. 18 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu. 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW