Euroopanmustamänty (Pinus nigra)

Euroopanmustamänty (Pinus nigra)

Euroopanmustamänty (Pinus nigra)
Euroopanmustamänty (Pinus nigra) Euroopanmustamänty (Pinus nigra) Euroopanmustamänty (Pinus nigra) Euroopanmustamänty (Pinus nigra) Euroopanmustamänty (Pinus nigra)
Tuotekoodi: Pinus nigra
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 22,00€
Veroton: 17,74€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Ainavihanta euroopanmustamänty on lähtöisin hajanaiselta alueelta, joka ulottuu Espanjasta ja Marokosta Turkkiin. Pohjoisimmat luontaiset esiintymät sijaitsevat Itävallassa. Luontaisella levinnäisyysalueellaan se voi kasvaa yli 30 metriä korkeaksi puuksi. Suomessa puu jää lyhyemmäksi. Turun kasvitieteellisessä puutarhassa lienee Suomen suurin mustamänty. Suotuisissa oloissa puu voi kasvaa satojen vuosien ikäiseksi. Mustamänty on nopeakasvuinen ja sen kasvutapa on nuorena kartiomainen ja vanhemmiten usein leveälatvuksinen. Oksat kasvavat yleensä vaakasuoraan.  Kaarnan väri vaihtelee harmaanruskeasta mustaan, mistä puun nimikin juontuu. Mustamänty kuuluu pareittaisneulasisiin mäntyihin kuten metsämäntykin. Mustamännyn tummat, himmeänvihreät neulaset ovat 10–15 cm pituiset.

Mustamännyn tuulipölytteinen kukinta alkaa puun ollessa yli 10-vuotias ja se ajoittuu alkukesään. Puu on yksikotinen; samassa yksilössä on sekä emi- että hedekäpyjä. Pölyttyneet kävyt kypsyvät seuraavan vuoden syksyyn mennessä. Kävyt ovat 4-8 cm pitkiä ja 2-4 cm leveitä.

Euroopanmustamänty viihtyy aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa. Mustamänty sietää monenlaista maaperää, myös köyhiä maaperiä, viihtyy vettäläpäisevässä maaperässä. Puu tarvitsee syvälle yltävälle juuristolleen tilaa kasvupaikallaan. Tarvitsee nuorena suojaa kevätauringolta.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III) (On talvehtinut taimistollamme III-vyöhykkeellä).
  • USDA: 3-7
  • PH suositus: 4.6–7.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: 75-100 cm, C4,5-C5

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW