Jättituija 'Martin' (Thuja plicata)

Jättituija 'Martin' (Thuja plicata)

Jättituija 'Martin' (Thuja plicata)
Jättituija 'Martin' (Thuja plicata)
Tuotekoodi: Thuja plicata
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Jättituija kasvaa luontaisesti Pohjois-Amerikan länsiosissa Kalifornian pohjoisosista Alaskan eteläosiin saakka. Puu on suotuisissa olosuhteissa nopeakasvuinen ja pitkäikäinen.  Se on suurikasvuisin puu tuijien suvussa. Kotiseudullaan puu voi kasvaa jopa 70 metriä korkeaksi, Suomessa kasvupaikasta riippuen 5 – 15 metriä korkeaksi.  Puun kasvutapa on nuorena kartiomainen, mutta vanhemmiten latvus muuttuu leveämmäksi. Puun kaarna on punaruskeaa ja säikeistä sekä vanhemmiten uurteista. Jättituijan suomumaiset lehdet ovat ainavihantia, päältä kiiltäviä alta heikosti vaaleita. Yksittäiset lehdet pysyvät oksilla noin 2-3 vuotta.

Puu on yksikotinen. Puu alkaa tuottaa käpyjä yleensä noin kymmenen vuoden iässä. Puun kukinta ajoittuu touko-kesäkuulle. Pienet punertavat hedekävyt ovat 1–3 mm pitkiä. Siemenkävyt ovat 10–14 millimetriä pitkiä, väriltään aluksi vihreitä ja kypsyessään puutuvat ja muuttuvat punaruskeiksi.

Jättituija on ollut aikoinaan tärkeä puulaji Yhdysvaltojen länsirannikon alkuperäisväestölle. Puun lehtiä, siemeniä ja kuorta on käytetty kansanlääkinnässä luontaisella levinnäisyysalueellaan.  

Jättituija viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla.  Jättituija sietää monenlaisia maaperiä, mutta viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja tuoreessa kasvupaikassa. Tarvitsee nuorena monien ainavihantien kasvien tavoin suojaa kevätauringolta.

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • USDA: 5-8
  • PH suositus 5,0-7,5
  • Aurinko, Puolivarjo, vaatii nuorena suojaa kevätauringolta.
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5:80–100 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW