Imukärhivilliviini ’Star Showers’ (Parthenocissus quinquefolia Star Showers ’Monham ®’)

Imukärhivilliviini ’Star Showers’ (Parthenocissus quinquefolia Star Showers ’Monham ®’)

Imukärhivilliviini ’Star Showers’ (Parthenocissus quinquefolia Star Showers ’Monham ®’)
Imukärhivilliviini ’Star Showers’ (Parthenocissus quinquefolia Star Showers ’Monham ®’)
Tuotekoodi: Star Showers
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Imukärhivilliviini on kotoisin itäisestä ja keskisestä Pohjois-Amerikasta Kaakkois-Kanadasta Guatemalaan yltävältä alueelta. Luontaisella levinneisyysalueellaan sitä kasvaa metsissä, metsien reunoilla ja niityillä. Sitä kasvaa siellä sekä maanpeitekasvina että köynnöksenä. Lajikkeen kuvasi ensimmäisenä tieteelle Carl von Linne, 1753. Imukärhivilliviini on helppohoitoisena, nopeakasvuisena ja vehmaana sekä hyvin peittävänä suosittu ja yleinen köynnöskasvi kaikkialla missä se menestyy, eli lähes koko lauhkealla vyöhykkeellä. Imukärhivilliviinistä on kehitetty myös joitain puutarhaviljelylajikkeita. Yksi tällainen on amerikkalainen ’Star Showers’ -lajike. Lajikkeen löysi Robert Fincham, Tamaquassa, Pennsylvaniassa, imukärhivilliviinin taimien valvotun istutuksen yhteydessä. Monrovia -taimisto haki sille kasvipatenttia 1996  ja se myönnettiin lajikenimellä ’Monham’ 25.11.1997. Kasvia markkinoidaan silti yleensä lajikenimellä ’Star Showers’

Imukärhivilliviini ’Star Showers’ on suhteellisen nopeakasvuinen, vaikkakin hieman hidaskasvuisempi kuin kantalajinsa. Vakiintuneella kasvi kasvunopeus voi olla n.0,5-1 m vuodessa. Imukärhivilliviini ’Star Showers’ voi kasvaa noin 3-6 m korkeaksi köynnökseksi tai maanpeitekasviksi, riippuen kasvualustasta. Imukärhivilliviini ’Star Showers’:in versot ovat punaiset. Sen kärhet tarttuvat tiukasti kiinni lähes mihin tahansa karkeaan pintaan. Laji on helppo kasvattaa köynnöksenä, sillä erillistä tukikehikkoa pystysuoraa pintaa vasten ei yleensä tarvita, vaikkakin se helpottaa kasvattamista. Sen sijaan laji vaatii yleensä jonkin verran ohjailua, jotta sen saisi kasvamaan halutulla tavalla.  

Imukärhivilliviini ’Star Shower’:in lehdet puhkevat myöhään keväällä. Ne ovat 5-sormiset, harvaan sahalaitaiset ja kiiltävät. Lajikkeelle ’Star Showers’ on tunnusomaista, että lehdet ovat hieman pienemmät kuin kantalajilla, yksittäisen lehdykän pituus on n. 4-7,5 cm. Huomattavin erityispiirre kuitenkin on, että lehdet ovat väritykseltään koristeellisen valkokirjavat, joskus jopa lähes täysin valkoiset; Lajikkeen keskivihreitä lehtiä koristavat epäsäännöllisesti valkoiset täplät. Lehdet saavat punaisen syyssävyn jo aikaisin syksyllä. Tuolloin lehtien kesällä valkoiset täplät muuttuvat vaaleanpunaisiksi ja keskivihreä pohjaväri karmiininpunaiseksi.

Imukärhivilliviini ’Star Showers’ saavuttaa kukintaiän noin 4-vuotiaana. Se kukkii säistä riippuen lähellä keskikesää pienin, kaksineuvoisin, vihrein, vaatimattomin kukin. Kukinta voi kestää n. 10 päivää. Pölytyksen onnistuttua sinimustat, vahapeitteiset, syömäkelvottomat marjat kypsyvät yleensä syyskuussa.

Imukärhivilliviini ’Star Showers’ viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella, tuulensuojaisella paikalla. Aurinkoisella paikalla kauniin kirjavat lehdet tulevat paremmin esiin. Imukärhivilliviini viihtyy tuoreessa-kosteassa mutta läpäisevässä maassa. Vakiinnuttuaan se sietää jonkin verran myös kuivuutta. Imukärhivilliviineillä on syvä juuristo, mikä vähentää kastelun tarvetta kuivina kausina. Kasvi on vaatimaton maaperän suhteen, mutta viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa. Imukärhivilliviini pitää korkeasta ilmankosteudesta. Villiviiniä ei tarvitse erityisesti leikata. Vanhaa köynnöstä voi nuorentaa alasleikkaamalla katkaisemalla versot noin 20 cm korkeudelta maasta. Köynnös soveltuu hyvin kaupunkiolosuhteisiin.  Imukärhivilliviini ’Star Showers’ on vastustuskykyinen useimmille kasvisairauksille ja tuhohyönteisvioituksille.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA: 5-9
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH Suositus 5.6-7.5
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko n. C2: 70-80 cm. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (3.7.2023).

Kuva 1: Salicyna [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW