Koreaköynnöskuusama (Lonicera periclymenum 'Serotina')

Koreaköynnöskuusama (Lonicera periclymenum 'Serotina')

Koreaköynnöskuusama (Lonicera periclymenum 'Serotina')
Koreaköynnöskuusama (Lonicera periclymenum 'Serotina')
Tuotekoodi: Serotina
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 19,00€
Veroton: 15,32€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Koreaköynnöskuusama on ruotsinkönnöskuusaman lajike. Ruotsinköynnöskuusama on lähtöisin laajalta alueelta Länsi-Euroopasta, Kaukasukselta, Pohjois-Afrikasta ja Turkista. Levinneisyysalue Euroopassa yltää pohjoisessa Etelä-Norjaan ja Lounais-Ruotsiin. Ruotsinköynnöskuusamaa on viljelty koristekasvina Euroopassa jo vuosisatoja. ’Serotina’ eli koreaköynnöskuusama on vanha ruotsinköynnöskuusaman lajike, joka on löytynyt Alankomaista luonnosta. Lajike on nimetty jo vuonna 1789. Tosin nykyinen markkinoilla oleva kanta pohjautuu useimmiten Texelistä, Hollannin Länsi-Friisein saarelta 1960-luvulla löydettyyn alkuperäistä muistuttavaan kantaan.  

Koreaköynnöskuusamaa pidetään Euroopassa yhtenä kauneimmista ja eniten istutetuista köynnöskuusamista. Koreaköynnöskuusama on melko voimakaskasvuinen puuvartinen kesävihanta köynnös. Vakiinnuttuaan köynnöksen versot voivat kasvaa kesän aikana pituutta jopa metrin. Köynnöksen versot voivat kasvaa n. 3-4 metriä pitkiksi.  Kasvista voi tulla lopulta n. 1-2 metriä leveä. Köynnöksenä kasvatettaessa se tarvitsee säleikön tai tuen minkä ympäri kietoa vartensa. Ilman kasvutukea sitä voidaan kasvattaa myös maanpeitekasvina, sillä kasvi on tiheälehtinen. Kasvin lehdet ovat asettuneet vastakkain toisiinsa nähden. Päältä tummanvihertävät, alapuolelta sinertävän vihreät lehdet ovat leveän soikeita, kooltaan noin 4-6 cm.

Koreaköynnöskuusamaa arvostetaan erityisesti sen runsaan ja kauniin kukintansa vuoksi. Köynnös tulee kukintaikään n. 3-4 vuotiaana. Kukinta-aika kestää pitkään, lämpösummasta riippuen kesä-heinäkuusta yöpakkasiin asti. Kukinta vähenee kuitenkin lokakuuta kohden. Kasvin kaksineuvoiset kukinnot kehittyvät versojen kärkiin. Yhdessä kukinnossa on yleensä n. 15–30 kukkaa. Samanaikaisesti kukinnossa on yleensä pitkään sekä kukkanuppuja että avautuneita kukkia. Kukkanuput samoin kuin kukkien ulkopinnat ovat kauniin purppuranpunaiset. Köynnöksen trumpettimaiset, n 4-5 cm kokoiset kukat ovat sisältä aluksi kermanvalkoisia ja muuttuvat vähitellen kellanvalkoisiksi. Heteet ovat keltaiset.  Kukissa on voimakas ympärille leviävä parfyymimäinen tuoksu. Tästä syystä kasvi soveltuu puutarhassa hyvin esimerkiksi avattavien ikkunoiden lähelle sekä kulkureittien, porttien, huvimajojen ym. oleskelupaikkojen viereen. Kukista kehittyy elo-lokakuusta alkaen pieniä koristeellisia kiiltävän punaisia, n. sentin kokoisia marjoja, jotka ovat lievästi myrkyllisiä. Kaikkiaan köynnös muistuttaa kukkiensa puolesta melko paljon eräitä tuoksuköynnöskuusamalajikkeita (Lonicera caprifolium), kuten lajiketta’Inga’.

Koreaköynnöskuusama viihtyy parhaiten aurinkoisella tai kevyesti varjoisella, tuulensuojaisella paikalla. Se kukkii parhaiten aurinkoisella paikalla. Kasvi on vaatimaton kasvupaikan maaperän suhteen, mutta parhaiten se kasvaa tuoreella ja ravinteikkaalla kasvupaikalla eikä viihdy hyvin kuivassa ja hiekkapitoisessa maaperässä. Pitkinä kuivina kausina kasvi hyötyy kastelusta. Koreaköynnöskuusama on terve kasvi; se ei ole altis kasvitaudeille, mutta erityisesti kuivina kausina kirvat saattavat hyökätä sen kimppuun.  Koreaköynnöskuusama sietää hyvin leikkausta. Alhaalta alkavan lehtien harvenemisen estämiseksi sitä kannattaisi leikata säännöllisesti muutaman vuoden välein aikaisin keväällä. Kasvin juuristo olisi alkuvuosina hyvä suojata talveksi esim. katteella.

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • USDA 5-8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.6–7.5
  • Istutus suositus: Kuopan syvyys 25–30 cm, halkaisija 40 cm.
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko C1,7: n. 60-80 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW