Viiniköynnös ’Einset seedless’ (Vitis sp. ’Einset seedless’)

Viiniköynnös ’Einset seedless’ (Vitis sp. ’Einset seedless’)

Viiniköynnös ’Einset seedless’ (Vitis sp. ’Einset seedless’)
Viiniköynnös ’Einset seedless’ (Vitis sp. ’Einset seedless’)
Tuotekoodi: Einset seedless
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

’Einset seedless’ on yhdysvaltalainen hybridiviiniköynnöslajike, joka on kehitetty New Yorkin osavaltion kokeellisella maataloustutkimusasemalla (Eng. New York State Agricultural Experiment Station) vuonna 1963 risteyttämällä keskenään lajikkeet ’Fredonia’ ja ’Canner’ (’Hunisa’ x ’Sultanina’). Lajike nimettiin kuuluisan kasvinjalostajan ja em. tutkimusaseman pomologian laitoksen pitkäaikaisen johtajan tohtori John Einsetin kunniaksi ’Einset seedless’:iksi. Nykyään ’Einset seedless’ on yksi yleisimmistä, ellei yleisin kestävistä siemenettömistä viiniköynnöslajikkeista eurooppalaisilla taimistoilla. Siksi on todennäköistä, että lajike yleistyy myös Suomessakin.

’Einset seedless’ -lajikkeen rypäleet ovat väriltään punertavia-vaalean violetteja, soikeita ja niitä peittää ohut vahapinnoite. Rypäleet ovat keskikokoisia-pieniä, n. 2 g painoisia. Ulkona kypsyneet rypäleet jäävät usein pienemmiksi.’Einset seedless’:in tertut ovat keskikokoisia, n. 100-130 gramman painoisia ja väljähköjä. Rypäleiden maku on miellyttävän makea, hedelmäinen ja hieman mansikan vivahteinen. Sokeripitoisuus voi olla jopa 20 %. ’Einset seedless’:in rypäleet soveltuvat parhaiten tuorekäyttöön ja myös esim. rusinoiksi kuivattaviksi. Tässä mielessä lajikkeen etuna on rypäleiden siemenettömyys tai pikemminkin se, että siemenet ovat pehmeitä ja lähes huomaamattomia. Sato kypsyy kesän lämpösummasta riippuen syyskuussa – lokakuun alussa. Lajike on itsepölytteinen.

’Einset seedless’ on melko talvenkestävä lajike. Köynnös voi kestää tuleentuneena jopa n. -25 - -27 c asteen lämpötilaa. Sitä pidetään yhtenä kestävimmistä siemenettömistä viiniköynnöslajikkeista. Köynnöksen versot puutuvat aikaisin ja ne myös asettuvat aikaisin talvilepoon. Kasvutavaltaan ’Einset seedless’ on voimakaskasvuinen. Siitä voi tulla n. 2-3 m korkea. Viiniköynnöstä voidaan leikata syksyllä. Lajike viihtyy aurinkoisella, suojaisella paikalla, kalkitussa ja syvähiekkamultaisessa, läpäisevässä maassa. Parhaan sadon kasvi tuottaa kasvihuoneessa. Talvehtimisen edistämiseksi taimi kannattaa istuttaa hieman syvempään kuin se on ruukussa. Myös talvisuojaus on suositeltavaa ainakin kylminä talvina. Lajikkeen vastustuskyky sairauksia vastaan on erinomainen, mutta härmää voi toisinaan esiintyä.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA 5
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6-7
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C1: 50-60 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW