Kiivi 'Jenny' (Actinidia deliciosa 'Jenny')

Kiivi 'Jenny' (Actinidia deliciosa 'Jenny')

Kiivi 'Jenny' (Actinidia deliciosa 'Jenny')
Kiivi 'Jenny' (Actinidia deliciosa 'Jenny')
Tuotekoodi: Jenny
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 21,00€
Veroton: 16,94€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Aitokiiviköynnös kasvaa luonnonvaraisena Pohjois- ja Itä-Kiinassa. Luontaisella levinnäisyysalueellaan se on voimakaskasvuinen köynnös. Aitokiivilajike 'Jenny' -lajike kasvaa tätä hieman hitaammin. Köynnöksenä se tarvitsee köynnöstuen tai muun vastaavan tuen jota vasten kasvaa. Suomessa se jäänee suotuisissakin paikoissa n. 2-3 metrin korkuiseksi köynnökseksi.

Kiiviköynnöksellä on kauniit lehdet. Ne ovat herttamaiset n. 6-12 cm pituiset, hieman nahkeat, syvän vihreät ja alapuolelta nukkaiset. Luonnonvaraisena kiiviköynnös on yleensä kaksikotinen, mutta 'Jenny' -lajikkeella on hede- ja emikukkia sekä kaksineuvoisia kukkia samassa kasvissa ja köynnös on itsepölytteinen. Mikäli talvivauriot eivät estä sitä, se voi aloittaa kukinnan n. 3-4 vuotiaana kaksivuotisilla versoilla. Kukinnan edistämiseksi vanhojen versojen poistamista jopa suositellaan kevättalvella. Lajike kukkii alkukesästä, n. 2,5-4 sentin mittaisin tuoksuvin keltavalkoisin kukin. Pölytyksen jälkeen kehittyvät n. 3-4 cm kokoiset, aromaattisen makuiset kaupoista tutut kiivihedelmät. Hedelmät ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat vähitellen ruskeiksi. Ne kypsyvät lokakuun alusta alkaen. Hedelmät kypsyvät parhaiten hieman varjossa, esim. köynnöksen lehtien alla. Ne vaativat kypsyäkseen pitkän ja lämpimän syksyn. Ne voidaan kuitenkin kypsyttää sisällä loppuun. Hedelmät voidaan poimia sisälle kypsyttämistä varten köynnöksestä jo silloin, kun ne alkavat muuttua ruskeiksi. Ne tulisi joka tapauksessa poimia ennen ensimmäisiä pakkasia. Jenny-lajikkeen satoisuus on keskinkertainen tai heikompi.

Kiiviköynnös viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa sekä lämpimässä ja suojaisessa kasvupaikassa. Kasvupaikan tulee olla tuore, mutta läpäisevä. Köynnös ei siedä tulvimista. Kuten muutkin Actinidia-suvun kasvit, se viihtyy lievästi happamassa ja ravinteikkaassa maassa. Vaikka Jennyä pidetään yhtenä kestävimmistä aitokiivilajikkeista, on se varsinkin nuorena talvenarka ja erityisesti arka halloille silmujen puhkeamisen aikaan. Kasville voi käyttää esim. talvisuojausta tai laskea se maahan. Suositeltava vaihtoehto on talvettaa se viileissä sisätiloissa tai istuttaa se kasvihuoneeseen (esimerkiksi taimistollamme 'Jenny' on talvehtinut useamman vuoden kasvupaikallaan pienessä lämmittämättömässä kasvihuoneessa Bergössä. Se on kärsinyt pieniä talvivaurioita joka vuosi, mutta kasvanut seuraavana kesänä yli sen, mitä talvella kuivui). Jenny-lajiketta voidaan kasvattaa myös ruukkukasvina.

  • Menestymisvyöhyke: ?
  • USDA:6
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5-6.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko:

1. C1: 20-30 cm. Valitettavasti tämä koko on loppu (8.5.2023).

2. C2: 20-30 cm. 21 €. Valitettavasti tämä koko on tilapäisesti loppu.

 

Kuva: Jibi44 [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW