Kentuckynsinisade (Wisteria macrostachya)

Kentuckynsinisade (Wisteria macrostachya)

Kentuckynsinisade (Wisteria macrostachya)
Kentuckynsinisade (Wisteria macrostachya)
Tuotekoodi: Wisteria macrostachya
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 22,00€
Veroton: 17,74€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kentuckynsinisade on Yhdysvalloista kotoisin oleva hernekasveihin (fabaceae) kuuluva koristeellinen ja nopeakasvuinen puuvartinen köynnös. Se saavuttaa luontaisella levinneisyysalueellaan 5-8 metrin korkeuden. Suomessa korkeus jäänee noin 3-5 metriin. Hernekasvina sinisade pystyy sitomaan typpeä juuriston bakteerien avulla ilmasta. Kaikki osat kasvista kukkia lukuunottamatta ovat myrkyllisiä.

Sinisateen vihreät kesävihannat lehdet koostuvat 7-13 n. 5-13 cm pitkästä lehdykästä. Lehdet voivat pitkänä ja lämpimänä syksynä ehtiä saada keltaisen syysvärin. Sinisade on yksikotinen köynnös. Sinisade kukkii alkukesällä lehtien puhjettua. Kukkiessaan se on yksi kauneimmista köynnöksistä. Sen siniset – sinivioletit hajuttomat kukat sijaitsevat n. 15–30 cm pituisissa riippuvissa tertuissa kuten kultasateella. Kentuckynsinisade voi kukkia kaksi kertaa kesässä. Se voi kukkia jo 2-3 vuoden ikäisenä. Kukinnan alkamista voi lisäksi jouduttaa leikkaamisella. Kukinnot kehityvät saman vuoden versoihin. Litteät ja ruskeat siemenkodat sisältävät hernekasveille tyypillisiä pavunkaltaisia siemeniä.

Sinisade viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Viihtyy aurinkoisessa, lämpimässä ja suojaisessa kasvupaikassa. Lisäksi mitä aurinkoisempi kasvupaikka, sitä runsaammin se kukkii. Kentuckynsinisadetta pidetään yhtenä kestävimpänä sinisateista. Se on riittävän lämpösumman saatuaan kestänyt jopa -40 c pakkasta Yhdysvalloissa. Ulkona talvehtimisen kannalta hiekkapitoinen kasvualusta olisi suotava, sillä kasvi ei siedä talvimärkyyttä. Köynnös tarvitsee köynnöstuen tai muun vastaavan tuen jota vasten kasvaa. Suomessa kylminä talvina tarvitsee talvisuojauksen ja voi silti paleltua maan tasalle asti. Suositellaan talvisuojausta myös 2-3 ensimmäiselle talvelle ulkona.

  •     USDA: 4-9
  •     Menestymisvyöhyke: (I-?)
  •     Ph suositus: 6,1- 7,5
  •     Aurinkoinen, puolivarjoinen ja suojaisa
  •     hiekkapitoinen kasvualusta
  •     Alkuperämaa: Suomi, siemenalkuperä Kanada.

Myyntikoko C2:100-110 cm. Valitettavasti ei saatavilla kaudella 2023. Katso myös lajike 'Blue Moon'.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW