Japaninlaikkuköynnös ’Issai’ (Actinidia arguta ’Issai’)

Japaninlaikkuköynnös ’Issai’ (Actinidia arguta ’Issai’)

Japaninlaikkuköynnös ’Issai’ (Actinidia arguta ’Issai’)
Japaninlaikkuköynnös ’Issai’ (Actinidia arguta ’Issai’)
Tuotekoodi: Actinidia arguta ’Issai’
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Japaninlaikkuköynnös kasvaa luonnonvaraisena Koreassa, Kiinan itäosissa, Venäjän kaakkoisosissa ja Japanissa. Luontaisella levinnäisyysalueellaan se on voimakaskasvuinen köynnös. Lajike ’Issai’ on luonnonkantaa matala- ja hidaskasvuisempi. Suomessa se jäänee suotuisissakin paikoissa muutaman metrin korkuiseksi köynnökseksi. Japaninlaikkuköynnöksen kauniit, soikeat n. 4-10 cm pitkät, hieman nahkeat tummanvihreät lehdet sijaitsevat punaisen lehtiruodin päässä.

Luonnonvaraisena japaninlaikkuköynnös on yleensä kaksikotinen, mutta lajike ’Issai’ on yksikotinen ja sen kukat ovat kaksineuvoisia. Sadon määrä kuitenkin paranee, mikäli kasveja on useampi. Se aloittaa kukinnan melko nuorena. Lajike kukkii alkukesästä pienin, n. sentin mittaisin tuoksuvin valkoisin kukin. Pölytyksen jälkeen kehittyvät noin viinirypäleen kokoiset, kiivin sukuiset ja makuiset, mutta makeammat hedelmät, jotka voi syödä sellaisenaan kuorineen.  Hedelmiä kutsutaan myös minikiiveiksi. Hedelmät kypsyvät syyskuun lopulla-lokakuun alussa. Ne vaativat kypsyäkseen pitkän ja lämpimän syksyn.

Issai -lajike viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa sekä lämpimässä ja suojaisessa kasvupaikassa. Kasvupaikan tulee olla tuore, mutta läpäisevä. Kuten muutkin actinidia-suvun kasvit, se viihtyy lievästi happamassa ja runsasravinteisessa maassa. Taimi on nuorena talvenarka ja erityisesti arka halloille silmujen puhkeamisen aikaan. Kylminä talvina voi käyttää esim. talvisuojausta tai laskea köynnöksen maahan.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)
  • USDA:4-8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Ph suositus: 5.5-6.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C1: 10-20 cm ja C1: 70-80 cm.

Kuva: Hiperpinguino [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW