Lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla)

Lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla)

Lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla)
Lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla) Lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla) Lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla)
Tuotekoodi: Aristolochia macrophylla
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 19,00€
Veroton: 15,32€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Lännenpiippuköynnös, josta Suomessa käytetään yleensä pelkästään nimeä piippuköynnös, on kesävihanta köynnös, joka on kotoisin Yhdysvaltain itäosista ja Kanadan eteläosista. Piippuköynnös on aluksi melko hidaskasvuinen, mutta vakiinnuttuaan kasvu nopeutuu ja kasvi muuttuu melko voimakaskasvuiseksi. Se voi suotuisissa olosuhteissa kasvaa jopa 10 metriä korkeaksi.  Köynnöksenä se tarvitsee tuen, jota vasten kiivetä tai sen voi antaa kiertyä esimerkiksi puun rungon ympäri.  Köynnöksen runko on aluksi melko jäykkää, mutta vanhemmiten se tulee joustavammaksi. Piippuköynnöksen koristearvo perustuu myöhään keväällä puhkeaviin isoihin, herttamaisiin vihreisiin lehtiin, jotka ovat kooltaan n. 5-25 cm pitkät ja 10 – 30 cm leveät. Lehdet ovat pakkasen arat. Leutoina ja pitkinä syksyinä ne voivat ehtiä saada kellertävän syysvärityksen.

Lännenpiippuköynnös kukkii Suomessa keskikesällä piippumaisin, noin 3-7 cm pitkin keltavihrein kukin. Kukat sijaitsevat melko huomaamattomasti lehtien peitossa. Kukat ovat kaksineuvoisia.  Köynnös kukkii ensimmäisen kerran n. 5-8 vuotiaana. Kukinnan jälkeen kehittyvät kurkun näköiset, n. 5-8 cm pitkät kotahedelmät. Kasvi on kaikilta osiltaan myrkyllinen.

Lännenpiippuköynnös viihtyy varjoisassa ja puolivarjoisassa, tuulensuojaisessa paikassa. Maaperän tulisi olla kosteutta pidättävä, ravinteikas ja syvämultainen. Viihtyy kalkkipitoisessa maassa. Ei pidä kuivuudesta.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV (V)
  • Usda: 4-8
  • Varjoinen, puolivarjoinen
  • PH Suositus 6–7,8
  • Alkuperämaa: Latvia/Suomi
Powered By OpenCart
Niittytila © 2018 | design: Design Studio WWW