Rusoheisi ’Onondaga’ (Viburnum sargentii 'Onondaga')

Rusoheisi ’Onondaga’ (Viburnum sargentii 'Onondaga')

Rusoheisi ’Onondaga’ (Viburnum sargentii 'Onondaga')
Rusoheisi ’Onondaga’ (Viburnum sargentii 'Onondaga')
Tuotekoodi: Onondaga
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Rusoheisi on kotoisin laajalta alueelta Itä-Aasiasta; Korean niemimaalta, Manner-Kiinasta, Itä-Siperiasta ja Japanin saarilta. Se on läheistä sukua koiranheidelle (Viburnum opulus) ja joskus se on luettu myös koiranheiden alalajiksi. Rusoheiden toi alkujaan Eurooppaan Professori Charles Sprague Sargent vuonna 1892. Luontaisella levinneisyysalueellaan sitä kasvaa aluskasvina harvakasvuisissa metsissä, metsien reunoilla ja kosteapohjaisilla vuoristoseuduilla. Lajike ’Onondaga’ on yksi tohtori Donald Egolfin laajan Yhdysvaltojen kansallisessa arboretumissa (U.S. National Arboretum) toteuttaman rusoheiden jalostusohjelman tuloksena syntyneistä lajikkeista. Se valittiin rusoheiden siementaimien joukosta ja nimettiin paikallisen Onondaga -intiaaniheimon kunniaksi vuonna 1959 sekä tuotiin markkinoille 1966.  

Kasvutavaltaan lajike ’Onondaga’ on melko samanlainen kuin kantalajinsa. Se on nuorena pystykasvuinen ja vanhemmiten pyöristyvä, tiiviskasvuinen, monirunkoinen pensas, joka voi kasvaa Suomessa noin 2,5 m korkeaksi ja n. 1,5-2 m leveäksi. Kasvilla on tiheä pinnallinen juuristo. Kasvi muistuttaa ulkonäöltään koiranheittä (Viburnum opulus). Lajikkeen kasvunopeus on kasvupaikasta riippuen hidas-keskinkertainen, n. 5-15 cm vuodessa. ’Onondaga’ –lajikkeen yksi huomattavimmista eroista kantalajiin nähden on, että sen vaahteramaiset, kolmiliuskaiset, n. 6-10 cm leveät, lehdet puhkeavat keväällä punaruskeina ja muuttuvat vähitellen vihreiksi. Syksyllä lehdet saavat kauniin kelta-punaisen syysvärin.

Rusoheisi ’Onondaga’ kukkii Suomessa lämpösummasta riippuen kesäkuussa isoin, jopa n. 10 cm kokoisin, pyörein tasohuiskilokukinnoin. Kukinnossa on isot, valkoiset laitakukat, jotka ovat pölyttäjiä houkuttelevia neuvottomia kukkia. Tasohuiskilon sisäosassa sijaitsevat pienempikokoiset kauniin tummanpunanuppuiset kaksineuvoiset kukat.  Kukinto on ehkä koristeellisin ennen punaisten nuppujen avautumista. Avauduttuaan nämä pienempikokoiset keskellä sijaitsevat kukat ovat valkoisia vaaleanpunaisella vivahteella. Kukinta kestää suhteellisen pitkään. Kukinnan jälkeen pensasta voivat koristaa syksyltä alkaen pitkälle talveen harvakseen sijaitsevat pienet korallinpunaiset marjat. Marjat ovat lievästi myrkyllisiä.

Rusoheisi ’Onondaga’ on melko kestävä ja helppohoitoinen pensas. Se viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla. Kasvi ei ole kovin tarkka maaperän suhteen. Parhaiten se viihtyy keskiravinteisessa-ravinteikkaassa, humuspitoisessa, tuoreessa, mutta läpäisevässä maassa. Kasvi ei pidä kuivuudesta varsinkaan kukinta-aikaan. Kukinta jää lyhyeksi kuivuuden aikana. Lähisukuiseen koiranheiteen ja sen lajikkeisiin verrattuna rusoheidellä on parempi vastustuskyky lehtikirvoja vastaan. Kasvi soveltuu hyvin sekä yksittäiskasviksi että esim. erilaisiin aidanteisiin. 

  • Menestymisvyöhyke: I-III (IV)
  • USDA 6
  • PH suositus:5.6–7.5
  • Aurinkoinen-puolivarjo
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: C3:20–40 cm

Kuva 1: Niittytila. Rusoheisi 'Ononda':n syysväritystä.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW