Euroopankotapähkinä (Staphylea pinnata)

Euroopankotapähkinä (Staphylea pinnata)

Euroopankotapähkinä (Staphylea pinnata)
Euroopankotapähkinä (Staphylea pinnata)
Tuotekoodi: Staphylea pinnata
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopankotapähkinän luontainen levinnäissyysalue on Keski-Eurooppa, mutta sitä esiintyy myös satunnaisesti Turkissa sekä Mustanmeren ympäristössä. Euroopankotapähkinän luontainen kasvuympäristö on tammi-, valkopyökki-, jalava- sekä lehmusvaltaiset lehtimetsät. Balkanilla euroopankotapähkinät kasvavat viileämmissä ja kosteammissa ympäristöissä yhdessä euroopanpyökkien kanssa. Euroopankotapähkinän siemeniä on pystytty jäljittämään aina neoliittiseltä kaudelta saakka. Siemeniä on käytetty niin ravinnoksi kuin korujen ja rukousnauhojen valmistukseen. Puuainesta on käytetty myös mm. riiteissä, rituaaleissa ja vähäisessä määrin veistämisessä.

Euroopankotapähkinästä kasvaa luontaisella kasvupaikalla n. 4-8 m korkeita ja leveitä pensasmaisia puita. Suomessa se jäänee noin 2 m korkeaksi monirunkoiseksi pensaaksi. Pensaan runko on koristeellisen valkojuovainen. Kasvin lehdet ovat parilehdykkäiset, kevyesti harmahtavan vihreät, sahalaitaiset ja n. 5,5-11 cm pitkät. Lehdissä esiintyy 5-7 lehdykkää. Syksyllä lehdet saavat kauniin oranssinkeltaisen syysvärityksen.     

Euroopankotapähkinän tuoksuvat, kellomaiset ja kellertävän valkoiset kukat puhkeavat vaaleanpunaisista kukkanupuista kesäkuussa. Kukat sijaitsevat pitkissä kukkatertuissa. Kukat ovat kaksineuvoisia. Pensas voi tuottaa isoja pulleita n. 4 cm kokoisia kotahedelmiä, joiden sisällä on n.  7-10 mm kokoisia kovia siemeniä. Siemenet ovat syötäviä ja niiden maun sanotaan muistuttavan pistaasipähkinän makua.

Euroopankotapähkinä viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Se sietää monenlaisia maaperiä, mutta ei viihdy liian kuivassa maaperässä. Euroopankotapähkinä suosii kuitenkin ravinteikasta ja multavaa maaperää. Säännöllinen lannoitus lisää kotapähkinän kukintaa ja hedelmäntuotantoa.

  • Menestymisvyöhyke: I-?
  • USDA: 5-9
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.5-6.5
  • Alkuperämaa: SE, siemenalkuperä Göteborgin kasvitieteellinen puutarha

Myyntikoko:

C5: n. 20-40 cm. Valitettavasti tämä koko on loppuunmyyty (14.7.2024).

Kuva 1: Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0]

Kuva 2: VoDeTan2 [CC BY-SA 3.0] 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW