Komeakotakuusama ‘Alexandra' (Weigela florida ‘WINE & ROSES Alexandra’ ®)

Komeakotakuusama ‘Alexandra' (Weigela florida ‘WINE & ROSES Alexandra’ ®)

Komeakotakuusama ‘Alexandra' (Weigela florida ‘WINE & ROSES Alexandra’ ®)
Komeakotakuusama ‘Alexandra' (Weigela florida ‘WINE & ROSES Alexandra’ ®)
Tuotekoodi: Alexandra
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 18,00€
Veroton: 14,52€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Komeakotakuusama on kotoisin Itä-Aasiasta; Kiinasta, Koreasta ja Japanista.Kasvin tieteellinen suvunnimi ”Weigela” on annettu luonnontutkija Christian Ehrenfried von Weigelin mukaan. Tummalehtisen komeakotakuusaman ’Alexandra' -lajikkeen pantentoi ja toi alkujaan markkinoille Boskoopissa, hollannissa sijaitseva Herman Geers -taimisto vuonna 1989. Kasvi on lajikkeen ’Victoria’ ja siementaimi ’numero 21’ välinen risteytys. Se on syntynyt usean vuoden kasvivalinnan tuloksena.  Lajikkeen markkinointinimi Pohjois-Amerikassa ’Wine & Roses’ viittaa kasvin lehtien ja kukkien väriin. Muualla lajikkeesta käytetään pääosin nimeä ’Alexandra’.

Komeakotakuusama ’Alexandra’:n kasvunopeus on keskinkertainen. Siitä voi tulla n. 1,5 metriä korkea ja n. 1,8 metriä leveä, harvaoksainen ja leveälatvuksinen pensas. Keskimmäiset versot ovat pystykasvuisia ja reunoilla kasvavat versot enemmän kaarevasti viistoon kasvavia. Lajikkeen koristearvo perustuu kauniin kukinnan ohella sen tummiin vastakkain sijaitseviin lehtiin. Sen soikeat-puikeat, teräväkärkiset, kevyesti sahalaitaiset lehdet voivat olla kooltaan n.6-10 cm pitkiä ja 3,5-6 cm leveitä. Päältä ne ovat sileitä ja alapuolelta nukkaisia. Ne puhkeavat aurinkoisella paikalla tummanpuppuranpunaisina ja lehtien väritys tummenee edelleen kesän kuluessa. Keskisuoni on tummissa lehdissä vaalean vihreä. ’Alexandra’:n lehtiä pidetään yhtenä tummimista ellei tummimpana kaikista kotakuusamalajikkeena. Kasvilla ei juurikaan ole varsinaista syysväritystä, lehdet muuttuvat syksyllä lopulta ruskeiksi. Lajikkeen versot ovat väriltään punaruskeat.

Komeakotakuusama 'Alexandra’ kukkii alkukesällä aiemman vuoden versoilla vaaleanpunaisin – tumman purppuranpunaisin, pystysuuntaisin, torvimaisin hajuttomin kukin. Ne voivat olla jopa n. 5 cm pitkiä ja halkaisijaltaan n. 2-3 cm kokoisia. Kukat sijaitsevat pienissä huiskilokukinnoissa, joissa saattaa olla kussakin 3-11 kukkaa. Vanhemmiten kukinta runsastuu. Kukinta voi kestää parhaimmillaan 3-4 viikkoa. Kasvi saattaa myös pienessä määrin yllättää uudella kukkinnallaan saman vuoden versoilla elokuulle asti. Kukat houkuttelevat perhosia ja mehiläisiä. Säännöllisen harvennusleikkaksen keskikesällä uskotaan edistävän kukintaa. Tuolloin voidaan lyhentää kukkineita vanhoja versoja n. 1/3 verran.

Komeakotakuusama ‘Alexandra' viihtyy tuulensuojaisella sekä aurinkoisella että puolivarjoisella paikalla, mutta kukinta on runsain ja lehtien värit voimakkaimman punaiset aurinkoisella paikalla. Puolivarjoisella paikalla lehdet muuttuvat vihreiksi. Maaperän tulisi olla runsasravinteinen, sekä kostea että läpäisevä. Komeakotakuusamat eivät pidä seisovasta vedestä. Kuivina kausina komeakotakuusama ’Alexandra' tarvitsee lisäkastelua, erityisesti kukinnan aikaan. Lajike on herkkä juuristokilpailulle rikkaruohojen kanssa. Kasvia pidetään melko terveenä, sen vastustuskyky sairauksille ja tuhoeläimille on hyvä. Kasvin talvenkestävyys on kohtalainen, mutta se paranee iän myötä. Nuoret taimet voivat tarvita kylminä talvina talvisuojauksen. Kasvilla on kuitenkin kyky toipua mahdollisista pienistä talvivaurioista.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)
  • USDA:5-9
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5,6–6

Myyntikoko C2:30–40 cm.

Kuva 1: Frank Richards [CC BY-SA 4]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW