Rusotuomi ’Canada Red’ (Prunus virginiana 'Canada Red')

Rusotuomi ’Canada Red’ (Prunus virginiana 'Canada Red')

Rusotuomi ’Canada Red’ (Prunus virginiana 'Canada Red')
Rusotuomi ’Canada Red’ (Prunus virginiana 'Canada Red')
Tuotekoodi: Canada Red
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Virginiantuomi on kotoisin Kanadan etelä- ja keskiosista ja lähes koko Yhdysvalloista, muutamia eteläisiä osavaltioita lukuunottamatta. Sen levinneisyysalue yltää käytännössä koko Pohjois-Amerikan mantereen yli Atlantilta Tyynelle valtamerelle saakka. Rusotuomi 'Canada Red' on virginiantuomen lajike. Sen toi alkujaan markkinoille Bailey Nurseries – taimisto Yhdysvalloissa, Minnesotan Newportissa vuonna 1985. Nykyään lajikkeen sanotaan olevan suosittu katupuuna mm. Alaskassa, Yhdysvalloissa.

Rusotuomi ’Canada Red’ on nopeakasvuinen koristepuu. Lajike muistuttaa paljon tunnettua rusotuomilajike ’Shubert’:ia, mutta ’Canada Red’ on nopeampikasvuinen nuorena. Vuotuinen kasvunopeus voi olla jopa n. 50 cm. Lajikkeesta voi kasvaa suotuisissa olosuhteissa n. 3-9 metriä korkea ja 5 m leveä puu. Nuorena kasvutapa on pystysuuntainen ja melko kapea, mutta iän myötä latvus alkaa levetä ja muuttua enemmän pyöreäksi. Lajike on kasvutavaltaan kuitenkin kapeampi ja tiiviimpi sekä suorarunkoisempi kuin em. rusotuomilajike ’Shubert’. Lajikkeen versot ovat ruskean harmaat ja sileät, vanhemmiten hieman hilseilevät. Sivuoksat ovat ruskeita ja vanhemmiten ruskeanharmaita ja niitä täplittävät keltaiset korkkihuokoset. Versojen tuoksua pidetään epämiellyttävänä. Kasvilla on taipumus levitä metsätuomen (Prunus padus) tapaan juurivesoista.

Rusotuomi ’Canada Red’:in koristearvo perustuu pääosin sen punaisiin lehtiin. Sen vuorottain sijaitsevat lehdet ovat melko suuria, jopa n. 7-12 cm pitkiä ja 4-5 cm leveitä. Muodoltaan ne ovat leveän soikeita tai puikeita sekä teräväkärkisiä ja lievästi sahalaitaisia sekä pinnaltaan kiiltäviä. Ne muistuttavat vihreinä mm. makeakirsikan (Prunus avium) lehtiä. Lehdet puhkeavat vihreinä, mutta tummenevat kukinnan jälkeen ja muuttuvat vähitellen punertavan purppuranvärisiksi.  Lehdet ovat kirkkaamman väriset kuin em. ’Shubert’ – lajikkeella. Syksyllä väritys muuttuu kirkkaan punaiseksi. Tuomille tyypillisesti kasvi kukkii aiemman vuoden versoilla alkukesällä, kuitenkin hieman myöhemmin kuin kuin metsätuomi (Prunus padus). Kukat sijaitsevat pystykasvuisissa n. 4-11 cm mittaisissa tertuissa. Yhdessä tiheässä tertussa voi olla jopa 30 kukkaa. Tertut ovat lyhyempiä ja kukat vähemmän tuoksuvia kuin metsätuomessa (prunus padus). Sen viisiterälehtiset kukat voivat olla n. 1 cm kokoisia. Väriltään ne ovat valkoiset ja keskellä sijaitsevat keltaiset heteet ja emit. Kasvi on yksikotinen ja kukat ovat kaksineuvoiset. Kasvi risteytyy helposti metsätuomen kanssa. Pölytyksen jälkeen säistä riippuen elo-syyskuussa kehittyvät pyöreät, metsätuomea suuremmat, noin 6-14 mm. kokoiset marjat. Aluksi ne ovat punaisia, mutta kypsyessään ne muuttuvat tummanpunaisiksi, lähes mustiksi. Ne ovat mehukkaita ja syötäviä, mutta happamia, kitkeriä ja hieman jumoavia. Kantalajin marjoja on käytetty Pohjois-Amerikassa lähinnä leivontaan ja mehuihin, mutta ensin on poistettu lievästi myrkylliset, isot siemenet.  Marjojen sanotaan sisältävän runsaasti C-vitamiinia. Kukinnassa puu jää jälkeen metsätuomesta, mutta voittaa sen isojen marjojen runsaudessa. Koko puu saattaa lähes peittyä tummanpunaisiin marjoihin. Tosin punaiset lehdet saattavat vaikeuttaa niiden havaitsemista.

Rusotuomi ’Canada Red’ viihtyy parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa, mutta kukinta on runsainta aurinkoisella paikalla. Rusotuomi ’Canada Red’ on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Se sietää monenlaisia maaperiä, mutta viihtyy parhaiten ravinteikkaassa savipitoisessa maassa. Kasvupaikan tulisi olla läpäisevä ja kostea, vaikkakin kasvi sietää vakiinnuttuaan voimakkaan juuristonsa ansiosta myös jonkin verran kuivia kausia. Tosin nuori taimi tarvitsee kuivien kausien aikana lisäkastelua. Kasvi sietää myös tilapäisesti seisovaa vetta. Rusotuomi ’Canada Red’ ei siedä liiallista maan tiivistymistä, vaikkakin lajike soveltuu myös kaupunkiolosuhteisiin.  Kasvia pidetään melko kestävänä. Se sietää kuuma ja kylmää sekä tuulta. Lajike on helppohoitoinen eikä tarvitse muotoiluleikkaamista. Kasvia pidetään suhteellisen terveenä ja se on vähemmän altis kirvoille ja tuomenkehrjääkoille kuin tavallinen metsätuomi.

  • Menestymisvyöhyke: I-VI
  • USDA: 3-10
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH Suositus 6,1–7,8
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5: 80–100 cm

Kuva: David J. Stang [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW