Komeaonnenpensas ’Golden Times’ (Forsythia x intermedia 'Golden Times')

Komeaonnenpensas ’Golden Times’ (Forsythia x intermedia 'Golden Times')

Komeaonnenpensas ’Golden Times’ (Forsythia x intermedia 'Golden Times')
Komeaonnenpensas ’Golden Times’ (Forsythia x intermedia 'Golden Times') Komeaonnenpensas ’Golden Times’ (Forsythia x intermedia 'Golden Times')
Tuotekoodi: Golden Times
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Komeaonnenpensas on riippaonnenpensaan (Forsythia suspensa) ja törmänonnenpensaan (Forsythia viridissima) välisenä risteymä. Molemmat ovat lähtöisin Kiinasta. Risteymälaji on syntynyt alkujaan Göttingenin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Saksassa. Sieltä sen löysi dendrologi Hermann Zabel 1878, joka myös kuvaili ja nimesi sen vuonna 1885 Gartenflora - julkaisussa. Hän tiettävästi myös aloitti kasvin kaupallisen lisäyksen. Seuraavilla vuosikymmenillä siitä tuli mm. kestävyytensä ansiosta suosittu Euroopan lauhkean vyöhykkeen puutarhoissa ja siitä kehitettiin useita suosittuja lajikkeita. Lajike ’Golden Times’ on melko uusi lajike. Se on todennäköisesti lähtöisin Ranskasta. Ensimmäiset maininnat siitä ovat vuodelta 1995. Lajike on yksi harvoista kirjavalehtisistä onnenpensaan lajikkeista.

Komeaonnenpensas ’Golden Times’ – lajike on kasvunopeudeltaan keskinkertainen. Vuotuinen kasvunopeus voi olla n. 20–25 cm. Lajikkeesta voi kasvaa suotuisissa olosuhteissa n.1,5 metriä korkea ja hieman yli 2 m leveä, keskeltä pystykasvuinen pensas. Ensin kasvavat pensaan keskelle pystykasvuiset tai hieman kaarevat versot. Sen jälkeen pensaan ulkoreunoille reunoille alkaa ilmestyä lähes vaakasuoria versoja. Kasvi muodostaa suhteellisen helposti uusia juuria näistä mahdollisesti maata koskettavista versoista. Nuoret versot ovat punertavia ja vanhemmiten versot muuttuvat harmaiksi.

Onnenpensaiden koristearvo perustuu yleensä pääosin aikaiseen keltaiseen kukintaan, mutta lajike ’Golden Times’ on koristeellinen koko kasvukauden ajan kauniin kirjavien lehtiensä ansiosta. Sen vastakkain sijaitsevat lehdet ovat n. 7-9 cm pitkiä ja soikeita tai suikeita sekä teräväkärkisiä ja kärjistään sahalaitaisia. Lehdet ovat tummanvihreitä ja epäsäännöllisesti reunoilta keltaisia. Kasvavien versojen runsas leikkaaminen suurentaa lehtiä ja kirkastaa niiden väriä. Onnenpensailla lehdet putoavat melko myöhään syksyllä.’Golden Times’ -lajikkeen lehdet muuttuvat syksyllä keltaisiksi pienellä purppuran vivahteella.  Komeaonnenpensas ’Golden Times’ on yksikotinen ja kaksineuvoinen.  Lajike on kuitenkin steriili eikä tuota siemeniä. Onnenpensaille tyypillisesti kasvi kukkii aiemman vuoden versoilla aikaisin keväällä ennen lehtien kukkimista. Suomessa kukinta ajoittuu säistä riippuen yleensä toukokuulle. Kukinta kestää yleensä n. 2-3 viikkoa ja päättyy lehtien puhkeamiseen. Komeaonnenpensaan kukinta on ajanmyötä yleensä runsasta. Lajikkeen ’Golden Times’ versot voivat lähes peittyä kirkkaan keltaisiin kukkiin. Sen neljäterälehtiset, kellomaiset kirkkaankeltaiset kukat voivat olla n. 2-3 cm kokoisia. Kukkivat versot soveltuvat myös leikkokukiksi hyvän säilyvyytensä ansiosta.

Komeaonnenpensas ’Golden Times’ viihtyy parhaiten aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa, mutta kukinta on runsainta aurinkoisella paikalla ja toisaalta puolivarjossa lehtien värit voivat haalentua. Se sietää monenlaisia maaperiä, mutta viihtyy parhaiten ravinteikkaassa kevyessä maassa. Kasvupaikan tulisi olla läpäisevä ja tuore, vaikkakin kasvi sietää myös jonkin verran kuivuutta. Pitkäaikaisen kuivuuden aikana kasvi hyötyy kastelusta. Komeaonnenpensas ’Golden Times’ sietää ilmansaasteita ja pärjää siten myös kaupunkiolosuhteissa. Kasvia pidetään suhteellisen talvenkestävänä, mutta nuoria versoja ja kukkasilmuja voi kuivaa kylmän talven aikana ja myös linnut voivat tuhota kukkasilmuja. Kasvi kuitenkin toipuu yleensä mahdollisista talvivauroista hyvin. Lajike on helppohoitoinen ja sietää hyvin leikkausta. Kohtuullista, n. 1/3:n leikkaamista kukinnan jälkeen suositellaan muutaman vuoden välein kasvin nuorentamiseksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • USDA: 5-8
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH Suositus 6,1–7,8
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C3:40–60 cm

Kuva 1: James St. John [CC BY-SA 2]

Kuva 2: Elektryczne jabłko [CC BY-SA 2]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW